back to top
28.4 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

28.4 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Μπλίνκεν: Απειλή για όλη την Ευρώπη η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία έχει παραλάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και θα τους χρησιμοποιήσει πιθανώς στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας ότι η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης απειλεί ευρέως την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο Μπλίνκεν μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Λονδίνο, πριν επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον, προειδοποίησε κατ’ ιδίαν το Ιράν ότι η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία «συνιστούν δραματική κλιμάκωση».

«Η Ρωσία έχει λάβει τώρα αποστολές με αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες στην Ουκρανία, εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν, επικαλούμενος πληροφορίες που, όπως είπε, έχουν μοιραστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Η προμήθεια ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Αυτή η εξέλιξη και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και καταδεικνύει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή», τόνισε.

Η Ρωσία μοιράζεται επίσης τεχνολογία με το Ιράν, μεταξύ άλλων σε πυρηνικά θέματα, πρόσθεσε.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν θα περιλαμβάνουν την αεροπορική εταιρεία Iran Air, ενώ και άλλες χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καταδίκασαν έντονα τις μεταφορές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία και θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της επιβολή κυρώσεων στην αεροπoρική εταιρεία Iran Air ως αποτέλεσμα, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η πράξη αυτή είναι μια κλιμάκωση εκ μέρους και των δύο, του Ιράν και της Ρωσίας και μια απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση και των τριών χωρών που κοινοποίησε το υπουργείο.

Οι τρείς χώρες θα προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για να ακυρώσουν τις διμερείς συμφωνίες με το Ιράν στον τομέα των αερομεταφορών, καλώντας το Ιράν να διακόψει άμεσα κάθε είδους υποστήριξη του προς την Ρωσία στον πόλεμό της με την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από το AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα