back to top
28 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

28 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Χάρης Δούκας: Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση με υποδομές 20-30 ετών

Διαβάστε επίσης

Για ανεπαρκείς υποδομές όσον αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας αναφερόμενος στις πλημμύρες που προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή.

Παράλληλα, μιλώντας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου σημείωσε ότι η αντιπλημμυρική προστασία είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν είναι για ευκαιριακή μικροπολιτική εκμετάλλευση. Συγκεκριμένα ο κ. Δούκας ανέφερε:

” Οι πλημμύρες δεν είναι θεμα για ευκαιριακή μικροπολιτική εκμετάλλευση. Είμαστε εννέα μήνες στη Δημοτική Αρχή. Είχαμε πει ότι θα καθαρίσουμε τα φρεάτια εμείς και όντως καθαρίζουμε τα φρεάτια εμείς . Και τα φρεάτια της περιφέρειας για αυτό και διπλασιάστηκε ο αριθμός των φρεατίων που καθαρίστηκαν.
Μόνο καθαρίζοντας τα φρεάτια λύνεται το πρόβλημα; Δεν λύνεται γιατί για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιμακτική κριση δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με υποδομές που είχαμε πριν 20 και 30 χρόνια . Η αντιπλημμυρική προστασία παραμένει από το άρθρο 186 αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Μάλιστα, διαβάζω τον Οκτώβριο του 2023, τον κ. Χαρδαλιά ο οποίος είπε ότι μετά από 25 χρονια καθαρίσαμε τον Κηφισσό, και όντως τον καθαρίσανε. Είχε πει ότι τους πρώτους 20 μήνες θα δρομολογηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου. Δεν έχουν προχωρήσει αυτές οι προεκλογικές εξαγγελίες από την Περιφέρεια ως όφειλε από το άρθρο 186.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης δίνει 32 δισ γι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Και κάλεσε τις πόλεις να δώσουν μελέτες για να χρηματοδοτηθούν τα έργα. Δεν δώθηκαν μελέτες. Στόχος είναι να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο για να μπορέσουμε τεκμηριωμένες όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις που χρειαζόμαστε.
Οι χρόνοι είναι σωστοί όμως θα χρειαστεί διάστημα. Γι αυτό και προχωρούμε σε μια σειρά από έργα. Προχωρά η Ριζούπολη, θα προχωρήσει και στην Αντιγόνης, παλεύουμε να εντάξουμε τους Αμπελόκηπους, την Αχαϊας. Όμως, έχει καεί το 1/3 των περιαστικών δασών της Αττικής. Οι υποδομές δεν επαρκούν. Πώς θα μπορέσει ο ΔΑ να υλοποιήσει όλα αυτά τα έργα; Πόσα αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου της Αθήνας έχουν ενταχθεί στην Περιφέρεια; Πόσα αντιπλημμυρικά έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Γι αυτό δίνουμε μάχη με τον χρόνο να μπορέσουμε να έχουμε τη μελέτη και όπου μπορούμε να προχωράμε σε άμεσες παρεμβάσεις”.

«Ανακοινώθηκαν δράσεις και μέτρα για την Αθήνα που ακούσαμε πρώτη φορά από την τηλεόραση»

Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την απαγόρευση του airΒnb σε τρεις περιοχές της Αθήνας .

Ειδικότερα ανέφερε:

“Χαίρομαι που άκουσα των πρωθπουργό να λέει μια σειρά από θεματα που έχουμε θίξει στο δημοτικό συμβούλιο. Και είπε για το airbnb ότι πρέπει να μπει μια τάξη, είπε για τα σχολεία 250 εκατομμύρια ευρώ. Όλες αυτές οι εξαγγελίες που αφορούσαν τον Δήμο της Αθήνας ανακοινώθηκαν στην Θεσσαλονίκη δεν είχαν καμία συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή και δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τις κατά καιρούς αποφάσεις. Ανακοινώθηκαν δηλαδή μία σειρά από δράσεις και μέτρα που μας αφορούν άμεσα τις οποίες τις ακούσαμε κι εμείς πρώτη φορά από την τηλεόραση. Και οφείλω να πω ότι αυτή δεν είναι ορθή επικοινωνία ούτε ορθή προσέγγιση. Πρέπει σε αυτή τη λογική όλοι να πιέσουμε.
Είναι πολύ βασικό ότι δεν έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα για να μπορεί ο δήμος να ρυθμίσει. Κι αν ακόμη έχουμε αναλυτικά δεδομένα για το ποιες περιοχές είναι κορεσμένες δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το που πρέπει να τροφοδοτήσουμε την υπερζήτηση και που την υπερπροσφορά”.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα