back to top
25.8 C
Athens
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

25.8 C
Athens
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

Το Πεκίνο προωθεί την ανάπτυξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) μέσω της κινητής τηλεφωνίας

Διαβάστε επίσης

Το κινεζικό υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορικής ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) μέσω της κινητής τηλεφωνίας, με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού,την ενθάρρυνση της καινοτομίας, αλλά και την αύξηση της βιομηχανικής αξίας του αναφερόμενου τομέα.

Μέχρι το 2027, το Πεκίνο θα προωθήσει αποφασιστικά στην περαιτέρω βελτίωση ενός τεχνολογικού οικοσυστήματος IoT μέσω της κινητής τηλεφωνίας, με τον αριθμό των τερματικών συνδέσεων μέσω κινητών τηλεφώνων να αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 3,6 δισεκατομμύρια συνδέσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ίδιο σχέδιο.

Παράλληλα, αναμένεται ότι η Κίνα θα υποστηρίξει την ίδρυση περισσοτέρων από πέντε βιομηχανικών τομέων κινητής τηλεφωνίας IoT ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2027, θα συσταθούν περισσότερες από δέκα βάσεις επίδειξης της βιομηχανίας IoT κινητής τηλεφωνίας.

Στο σχέδιο, προδιαγράφονται τέσσερις κεντρικοί τομείς δράσης για την ενίσχυση του βασικού δικτύου IoT, για την ενθάρρυνση της ικανότητας καινοτομίας στον βιομηχανικό τομέα, για την προώθηση της ενοποιημένης πρακτικής των έξυπνων τεχνολογιών, αλλά και για την καλλιέργεια ενός θετικού περιβάλλοντος οικονομικής ανάπτυξης.

Τι είναι το Internet of Things (IoT)

Το Internet of Things (IoT) ή Διαδίκτυο των Πραγμάτων είναι μια πληροφοριακή έννοια η οποία περιγράφει το δίκτυο επικοινωνίας αντικειμένων τα οποία μπορούν να ανταλλάξουν δεδομένα. Αυτό γίνεται μέσω της ενσωμάτωσης, στα αντικείμενα αυτά, ηλεκτρονικών μέσων, λογισμικού, αισθητήρων και συνδεσιμότητας σε δίκτυο.

Η βασική ιδέα του Διαδικτύου των Πραγμάτων βασίζεται σε ένα σύστημα υπολογιστών που αλληλεπιδρά με μηχανικά ή ψηφιακά μηχανήματα και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων μέσω του διαδικτύου χωρίς τη βοήθεια αλληλεπιδράσεων με κάποιον χρήστη ή με περιορισμένη την αλληλεπίδραση αυτή. Αρα το IoT αποτελεί είναι ένα δίκτυο συνδεδεμένων συσκευών. Αυτές οι συσκευές συλλέγουν πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται και το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν με τους αισθητήρες τους. Οι αισθητήρες αυτοί, με την σειρά τους διαχέουν συνεχώς πληροφορία σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας αυτών των συσκευών στην ασφαλή πλατφόρμα του Internet of Things. Εκεί οι πληροφορίες επεξεργάζονται και δημιουργούνται αποτελέσματα. Τέλος, τα αποτελέσματα διαμοιράζονται στις υπόλοιπες συσκευές για πιο ευχάριστη χρήση, αυτοματοποιημένες διαδικασίες και βελτίωση των λειτουργιών.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχει μεγάλη χρησιμότητα στην καθημερινή ζωή του μέσου καταναλωτή, στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης, στο εμπόριο, αλλά και στη παραγωγική διαδικασία. Ωφελεί εμφανέστερα στον τομέα των «έξυπνων» σπιτιών. Αυτό σημαίνει την αυτοματοποίηση αντικειμένων καθημερινής χρήσης, όπως επίπλων, ηλεκτρονικών συσκευών και αυτοκινήτων.

Στον υγειονομικό τομέα υπάρχει μία εφαρμογή του IoT, η οποία συνήθως ονομάζεται Internet of Medical Things (Διαδίκτυο των Ιατρικών Πραγμάτων) και συλλέγει και αναλύει δεδομένα για ερευνητικούς σκοπούς. Επίσης, πολλοί άνθρωποι έχουν υιοθετήσει τη χρήση wearable συσκευών για να παρακολουθούν την φυσική τους άσκηση, τον ύπνο ή άλλες συνήθειές τους.

Στη βιομηχανική παραγωγή και το εμπόριο το IoT παρέχει αισθητήρες συλλογής δεδομένων, οι οποίοι ενσωματώνονται σε μηχανήματα ή αποθηκευτικούς χώρους και ενημερώνουν για πιθανά προβλήματα ή κάνουν έλεγχο αποθεμάτων. Έτσι, γίνεται η εργασία πιο αποτελεσματικά και μειώνεται το κόστος.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα