back to top
24.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

24.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Γ. Στεργίου (ΕΥΔΑΠ) : Χάθηκαν 450 τόνοι κυβικών νερού στην Αττική την τελευταία διετία

Διαβάστε επίσης

Για το σχέδιο δράσης που επιστρατεύει η ΕΥΔΑΠ με στόχο να μην στεγνώσει από νερό η Αττική, τις εφεδρείες και την τιμολόγηση αυτού του κοινωνικού αγαθού,  εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας για την παρατεταμένη ανομβρία, μίλησε στον Αθήνα 984 ο πρόεδρος της εταιρίας, Γιώργος Στεργίου.

Σε μια αποτίμηση της κρισιμότητας της κατάστασης,  τόνισε πως «μόνο την τελευταία διετία χάθηκαν στο Λεκανοπέδιο 450 τόνοι κυβικών νερού». Παραδέχθηκε ότι τίθεται θέμα επάρκειας στα υδατικά αποθέματα, προειδοποίησε για ένα δυσοίωνο μέλλον λέγοντας πως «εφόσον συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια δεν θα έχουμε ούτε σταγόνα να πιούμε», ενώ σε σχέση με τις εναλλακτικές που έχουν δρομολογηθεί ανέφερε ότι «έχουν ξεκινήσει γεωτρήσεις»  και παράλληλα -σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος- «γίνεται μερική εκτροπή δύο παραποτάμων του Αχελώου προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες στο απόθεμα του Εύηνου».

 ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

«Υλοποιώντας το σχέδιο που είχαμε ετοιμάσει, βάλαμε σε λειτουργία γεωτρήσεις, προκειμένου να καλυφθεί το 35% των απωλειών με βάση τις σημερινές κλιματολογικές συνθήκες. Επίσης, αλλάζουμε προληπτικά τους πεπαλαιωμένους αγωγούς ώστε να περιοριστούν δραστικά οι διαρροές  σε μήκος 840 χιλιομέτρων του δικτύου ύδρευσης, ενώ θα χρειαστούν περαιτέρω επενδύσεις για το υπόλοιπο 65% ».

ΑΝΑΓΚΑΙΑ 400 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΥΒΙΝΑ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΤΙΚΗΣ 

«Διαταράχθηκε η ισορροπία των υδάτινων αποθεμάτων τα δύο τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να φτάσουμε να έχουμε λιγότερα και από 200 εκ. κυβικά Πράγμα που σημαίνει ότι δεν υποκαθίσταται η μισή από την κατανάλωση νερού στην Αθήνα. Δηλαδή σε δύο χρόνια χάσαμε μια χρονιά».

ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΑΣΑ – ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣΟΠΩΣ Ο ΜΟΡΝΟΣ Η Ο ΕΥΗΝΟΣ  ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ 

«Η ΕΥΔΑΠ, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά σε σειρά δράσεων. Ως ταχύτερη και στο μέτρο των υφιστάμενων αναγκών,  προκρίνεται η μερική εκτροπή δύο παραποτάμων του Αχελώου προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες στο απόθεμα του Εύηνου.. Το έργο θα ολοκληρωθεί  σε τρείς φάαεις, το κόστος φαίνεται να ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, αλλά έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Το νερό θα έρχεται βαρυτικά, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος λειτουργίας καθώς δεν θα απαιτείται ενέργεια, με άλλα λόγια άντληση. Γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην τιμολογιακή πολιτική για τους καταναλωτές».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα