back to top
27.5 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

27.5 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Δ. Παπαστεργίου: Μέσα στο 2024 καταργείται και η ψηφιακή γραφειοκρατία στο Δημόσιο

Διαβάστε επίσης

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, καλεσμένος του Γιώργου Αποστολίδη στο στούντιο του Αθήνα 984,  μίλησε για την υλοποίηση νέων ψηφιακών εφαρμογών στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και σε άλλους τομείς, καθώς και για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, δεσμεύτηκε για την κατάργηση της ψηφιακής γραφειοκρατίας. Δήλωσε ότι «Μέσα στο 2024, καταργείται και η ψηφιακή γραφειοκρατία στις συναλλαγές με τις κρατικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών», ώστε να μην χρειάζονται πλέον εκατομμύρια[-άλλοτε απαραίτητα- πιστοποιητικά, η έκδοση των οποίων ταλαιπωρούσε τους συναλλασσόμενους με το Δημόσιο.

Ορόσημο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους αποτελεί ο «Ψηφιακός Βοηθός» -«mAigov» Τεχνητής Νοημοσύνης στο  gov.gr, που εγκαινιάστηκε για να διευκολύνει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών, επιταχύνοντας τη διάδραση με το Δημόσιο Τομέα. Ο ψηφιακός βοηθός θα συνεισφέρει επίσης στην εξοικείωση του μέσου πολίτη με το gov.gr και την ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών από το κράτος, κάτι το οποίο αποτελεί μέρος της ευρύτερης ψηφιακής μετάβασης στην οικονομία του 21ου αιώνα και διασφαλίζει, σε μια εποχή καταιγιστικών αλλαγών, τη συμπόρευση του Δημοσίου με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Οι πολίτες μπορούν να συνομιλήσουν με τον «Ψηφιακό Βοηθό» τόσο από  το κινητό τους τηλέφωνο, όσο και από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή. Υποβάλλουν το ερώτημά τους σε φυσική γλώσσα, γραπτά ή φωνητικά, ώστε ο «Ψηφιακός Βοηθός» να τους βοηθήσει να εντοπίσουν με τρόπο απλό και φιλικό την υπηρεσία που ψάχνουν.

«Το κινητό τηλέφωνο θα γίνει πλέον το μέσο για να διαλειτουργούμε με το ελληνικό Δημόσιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου, προαναγγέλλοντας την καθιέρωση του προσωπικού αριθμού του πολίτη στις δημόσιες συναλλαγές. Χωρίς δηλαδή να χρειάζονται άλλοι αριθμοί ταυτοποίησης όπως ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ ή ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας.

Σημειώνεται πως ο Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) θα καταγράφεται στις νέες ταυτότητες και συνιστά κεντρικό στοιχείο της ψηφιακής διακυβέρνησης που αναπτύσσει το αρμόδιο υπουργείο, με στόχο τη μείωση της ανάγκης για διατήρηση πολλών αριθμών και πιστοποιητικών. Θα αποτελείται από τον ΑΦΜ συν επιπλέον τρία (3) στοιχεία, ένα γράμμα και δύο αριθμούς, όλα της επιλογής του ίδιου του πολίτη.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε ακόμη στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας αυτοψιών και καταγραφής των κτιρίων που πλήττονται από φυσική καταστροφή, μετά την τραγωδία στη Θεσσαλία όπου, όπως τόνισε, «οι μηχανικοί έγραφαν σε μπλοκ με στυλό ό,τι έβλεπαν, το σκανάριζαν για να το στείλουν μετά στις αρμόδιες υπηρεσίες να τυπωθεί».

Επίσης, υπογράμμισε τη συμβολή της προηγμένης τεχνολογίας και σε άλλα πεδία εφαρμογών.

Όπως τόνισε «υπογράψαμε συμφωνίες που ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να αποκτήσει η χώρα δικό της σμήνος μικροδορυφόρων, το οποίο θα λειτουργήσει μπέσα στον επόμενο χρόνο» ενώ σημείωσε ότι το σύστημα θα αξιοποιηθεί αρχικά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στον βοηθητικό ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) σε σχέση με τον νομικό έλεγχο υποθέσεων στα υποθηκοφυλακεία, λέγοντας πως επιλέγει για λογαριασμό τους τις σελίδες που θα χρειαστεί να εντοπίσουν και να ανασύρουν μέσα από έναν τεράστιο όγκο υλικού, χωρίς όμως να χάνουν πολύτιμο χρόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα