back to top
23.9 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

23.9 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

20 χρόνια «Εργαστήρι θεάτρου – Ξένια Καλογεροπούλου» με δράσεις για όλες τις ηλικίες

Διαβάστε επίσης

20 χρόνια έχουν περάσει από τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν η Ξένια Καλογεροπούλου πρότεινε στην Πέγκυ Στεφανίδου να ιδρύσουν το Εργαστήρι. Σε αυτά τα 20 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας, ακόμα και την περίοδο της καραντίνας, έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες παιδιά, έφηβοι και ενήλικες στα θεατρικά εργαστήρια, στα σεμινάρια επιμόρφωσης, σε αυτοτελή προγράμματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση, αλλά και σε εργαστήρια κίνησης, σε κινηματογραφικά σεμινάρια, μαθήματα εικαστικών κ.α., που έχουμε οργανώσει με πολύτιμους συνεργάτες μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Πέγκυ Στεφανίδου έχει πει:
«Η ανθρωπότητα στηρίζεται στις ιστορίες της, καταλαβαίνει τον κόσμο από τις ιστορίες, παρηγορείται μέσα στις ιστορίες και προχωρά. Στο Εργαστήρι επιδιώκουμε να έχουμε την ίδια αποστολή: να αναδεικνύουμε, να διερευνούμε, να μοιραζόμαστε, καθώς βουτάμε βαθιά μέσα στις ιστορίες».
Η χρονική συγκυρία της επετείου συμπίπτει με τη μετακόμιση στη νέα στέγη, την “Paraga”, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή για το Εργαστήρι, με περισσότερους χώρους και καλύτερες υποδομές, σε μια γειτονιά με έντονη πολιτιστική δράση.
Το Εργαστήριο γιορτάζει τα 20 χρόνια και το νέο του σπίτι με μια σειρά από ξεχωριστές δράσεις για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση (τηλ: 2103249829, [email protected]).

 

Το πρόγραμμα:

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου
18.00-19.00: Προβολή ταινιών μικρού μήκους που έχουν δημιουργηθεί από τις ομάδες εφήβων του Εργαστηρίου στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τη Cinemathesis. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την Γιάννα Δεληγιάννη (σκηνοθέτις, ιδρύτρια της Cinemathesis) και τον Χρήστο Πετρόπουλο (κινηματογραφιστής, φωτογράφος) μαζί με τους εφήβους του Εργαστηρίου για την όμορφη διαδρομή τους, από την αρχική σύλληψη της ιδέας ως και την ολοκλήρωση των φιλμ.

Λίγα λόγια για τις ταινίες:
Τόλμα ζήσε: Η Ξένια Καλογεροπούλου σε μια ξεχωριστή εξομολόγηση μιλάει με το δικό της μαγικό τρόπο για τη μοναξιά και την τρίτη ηλικία, υπό το σκηνοθετικό βλέμμα των παιδιών.

Έλα να μου πεις καληνύχτα: Ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους, με αφορμή την ομώνυμη ιστορία σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου (κέρδισε το Βραβείο Συνηγόρου του Παιδιού στην 23η Camera Zizanio και έχει ταξιδέψει και διακριθεί σε φεστιβάλ στο εξωτερικό, ως ταινία που ξεχωρίζει για την κοινωνική της ευαισθησία).

20.00 Η Πέγκυ Στεφανίδου, εκπαιδευτικός θεάτρου, MA in Drama in Education, ιδρύτρια του Εργαστηρίου, ανάβει το Φανάρι της Ανάγνωσης και σας καλωσορίζει στο νέο μας χώρο… Με τη συνοδεία ενός κρασιού καθόμαστε στη σκηνή της Paraga και μοιραζόμαστε όλοι μαζί μια ιστορία. Η εκδήλωση απευθύνεται σε εφήβους (16 ετών και άνω) και σε ενήλικες. Όπως μας γράφει και η ίδια στο κάλεσμά της…

Σάββατο 12 Οκτωβρίου
Το ταξίδι του Οδυσσεβάχ… στο Εργαστήρι. 20 χρόνια θεατρικά εργαστήρια για παιδιά… γιορτάζουμε μαζί τους με το δικό μας τρόπο.
Η εκπαιδευτική ομάδα του Εργαστηρίου παρουσιάζει πρόγραμμα Εκπαιδευτικού Δράματος με αφορμή το κλασικό θεατρικό έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου, τον Οδυσσεβάχ (γραμμένο το 1981) σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Αναλυτικά:
11.00-12.30 για παιδιά Α΄, Β΄, & Γ΄ Δημοτικού με την Κατερίνα Παπαλέξη, δασκάλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και δασκάλα δράματος.
12.45-14.45 για παιδιά Δ΄, Ε΄, & ΣΤ΄ Δημοτικού με τον Φραγκίσκο Παπαδάκη, θεατρολόγο, σκηνοθέτη και δάσκαλο δράματος.
15.00-17.00 για εφήβους (Γυμνάσιο – Λύκειο) με την Λήδα Τουλουμάκου, ηθοποιό, θεατρολόγο και δασκάλα δράματος.

Και για όσους είναι πιο μακριά… Θα ανακοινωθούν δύο νέες διαδικτυακές δράσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα