back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Αφιέρωμα “Jacqueline #1: Street Hassle” με ταινίες μικρού μήκους στο σινέ Ατενέ

Διαβάστε επίσης

Το αφιέρωμα ταινιών μικρού μήκους “Jacqueline #1: Street Hassle” πραγματοποιείται την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, στον κινηματογράφο Athenée στις 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο. Θα παρουσιαστούν ταινίες μικρού μήκους των: Fikret Atay, Χρήστου Δήμα, Kaori Oda, Helke Sander και Nicole-Antonia Spagnola.
Το πρόγραμμα ταινιών απαρτίζεται από βινιέτες της καθημερινότητας που διαδραματίζονται στο δημόσιο χώρο. Τα ελλειπτικά στιγμιότυπα δείχνουν στιγμές πίεσης που απορρέουν από την συνύφανση προσωπικών και κοινωνικών συνθηκών.

 

Ταινίες

Fikret Atay, Rebels of the Dance (2002), 11 λεπτά
Το βίντεο δείχνει δύο αγόρια να τραγουδούν και να χορεύουν παραδοσιακά Κουρδικά τραγούδια εντός ενός θαλάμου ΑΤΜ. Τραγουδούν στην δικιά τους επινοημένη γλώσσα καθώς τα Κουρδικά απαγορεύτηκαν στην Τουρκία στις αρχές του ‘90.

Χρήστο Δήμας, Tender (1997), 13 λεπτά
H Tender αναζητά τρυφερότητα κατά τη διάρκεια μιας νύχτας.

Kaori Oda, Flash (2015), 25 λεπτά
Κινηματογραφημένο από ένα τρένο που πηγαίνει από το Σαράγεβο στο Ζάγκρεμπ, η ταινία αποτυπώνει το κινούμενα εξωτερικά τοπία μέσω του λερομένου παραθύρου του τρένου, ενώ ακούγονται οι ιδιωτικές συζητήσεις των επιβατών.

Helke Sander, From the Reports of Security Guards & Patrol Services Part 1 (1985), 11 λεπτά
Μια γυναίκα με τα δύο της παιδιά σκαρφαλώνει στην κορυφή ενός γερανού που βρίσκεται σε μια οικοδομή και απειλεί να πηδήξει αν δεν βρεθεί προσιτή κατοικία για εκείνη και τα παιδιά της μέχρι το βράδυ.

Nicole-Antonia Spagnola, Ragged Dick (2023), 3 λεπτά
Στο Ragged Dick ένας λούστρος στις αρχές του 20ου αιώνα προσπαθεί να κερδίσει χρήματα για ένα εισιτήριο στο σινεμά, μια προσπάθεια που τελικά καταλήγει στο θάνατό του. Το βίντεο παίρνει το όνομά του από ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης για την πιθανότητα της οικονομικής υπέρβασης.

Συνολική διάρκεια: 65 λεπτά
Mε ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

Βιογραφίες

Fikret Atay
Ο Fikret Atay είναι καλλιτέχνης και γεννήθηκε στο Μπατμάν της Τουρκίας το 1976. Η πρακτική του Atay εστιάζει στις συγκρούσεις μεταξύ ανατολής και δύσης, παράδοσης και νεωτερικότητας, του αστικού και στρατιωτικού χώρου. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε διεθνή μουσεία και εκθέσεις όπως το Centre Pompidou (Παρίσι, Γαλλία), Castello di Rivoli (Τορίνο, Ιταλία), Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο San Francisco, Hammer Museum, Λος Άντζελες, Portikus της Φρανκφούρτης, New Museum και το MoMA PS1 στη Νέα Υόρκη.

Kaori Oda
Η Kaori Oda είναι σκηνοθέτης και εικαστικός γεννημένη στην Οσάκα της Ιαπωνίας το 1987. Μέσω εικόνων και ήχων, τα έργα της πραγματεύονται τις μνήμες των ανθρώπων. Από το 2013, έζησε για τρία χρόνια το Σαράγεβο, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της υπό την καθοδήγηση του Bela Tarr. Οι ταινίες τις έχουν προβληθεί διεθνώς σε φεστιβάλ όπως το Doclisboa, Mar del Plata IFF, Sarajevo FF, Taiwan International Documentary FF, DOK Leipzig και άλλα. Η πρόσφατη ταινία της GAMA (2023) προβλήθηκε στο MoMA DocFortnight, Cinéma du Réel, Cinéma de Brive και άλλα.

Nicole-Antonia Spagnola
Η Nicole-Antonia Spagnola είναι εικαστικός από το Los Angeles. Η πρακτική της πραγματεύεται την ιστορική αξία των εικόνων και αφηγήσεων και τις διάφορες μορφές και κύκλους χρήσης, αλλά και το πως αποτελούν πολιτιστικούς παράγοντες στο παρόν. Προηγούμενες εκθέσεις της συμπεριλαμβάνουν The Amateur, FELIX GAUDLITZ (Βιέννη, 2024), Ragged Dick, The Wig (Βερολίνο, 2023), Anti-Genesis, Artists Space (Νέα Υόρκη), Nicole-Antonia Spagnola, 100 Bell Towers (Μόντρεαλ, 2022) και Italian Hardcore, Commercial Street (Los Angeles, 2020).

Helke Sander
Η Helke Sander είναι φεμινίστρια σκηνοθέτης, συγγραφέας, ηθοποιός και ακτιβίστρια, γεννημένη το 1937 στο Βερολίνο. Είναι γνωστή για τα ντοκιμαντέρ της και την συμμετοχή της στο γυναικείο κίνημα το ‘70 και το ‘80. Η Sander θεωρείται ότι ξεκίνησε το ‘νέο’ φεμινιστικό κίνημα στη Γερμανία με τον λόγο της στο Σοσιαλιστικό Συνέδριο Γερμανών Φοιτητών (Socialist German Students Conference). Αρκετή από τη δουλειά της εστιάζει στους τρόπους αναπαράστασης των γυναικείων οπτικών, δείχνοντας τους καθημερινούς αγώνες στους οποίους υποβάλλονται οι γυναίκες.

Χρήστος Δήμας
Ο Χρήστος Δήμας είναι σκηνοθέτης και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1969 στην Ελευσίνα και μεγάλωσε εκεί. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε σεμιναρια κινηματογραφου στην Φινλανδια και το Άμστερνταμ. Το 1995 σκηνοθετησε την πρώτη μικρου μηκους ταινια ‘Ένας Ουρανός Γεμάτος Αστέρια’ και ακολουθησαν οι μικρες ταινιες Τέντερ (1997), Ανάσα (1998), Αμερικάνος (2000). Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μεγάλου μήκους όπως η Νήσος (2009), και Poker Face (2012).

To Jacqueline είναι ένα project space στα Κάτω Πατήσια.
Προβολή Jacqueline #1: Street Hassle
1 Οκτώβρη, 21.00
Cine Athenee, Λευκωσίας 41-43, Αθήνα
με τους Fikret Atay, Χρήστο Δήμα, Kaori Oda, Helke Sander και Nicole-Antonia Spagnola.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα