back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Πρόστιμα: «Κουρεύονται» έως και 50% από την εφορία εάν πληρωθούν έγκαιρα

Διαβάστε επίσης

Τα χειρότερα μπορούν να γλιτώνουν από σήμερα οι παραβάτες στους οποίους θα καταλογίζονται από την εφορία πρόστιμα για μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Κι αυτό γιατί θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν από 25% έως και 50% την αξία των προστίμων εάν σπεύσουν να αποπληρώσουν, εντός τριών ημερών, το 25% της αξίας τους και ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.

Το ποσοστό της μείωσης των προστίμων που δικαιούνται θα συναρτάται από το αν αποδεχτούν την παράβαση, με δήλωσή τους σε πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί άμεσα, η εάν αυτό γίνει σε χρόνο πριν προσφύγουν με ενστάσεις τους σε δικαιοδοτικά όργανα (Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών διαφορών του ΥΠ.ΟΙΚ, Φορολογικά Δικαστήρια).

Τα παραπάνω προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας που τροποποιήθηκε και από σήμερα τίθεται σε ισχύ. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

– Μείωση 50%. Θα μειώνονται τα πρόστιμα στο ποσοστό αυτό εάν η παραδοχή των παραβάσεων, όπως για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων μετά την έκδοση και κοινοποίηση εντολής ελέγχου και πριν την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου έως και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

– Μείωση 40%. Θα μειώνονται κατά 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ)

– Μείωση 30%. Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.

– Μείωση 25%. Τα πρόστιμα μειώνονται κατά 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα