back to top
19.1 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

19.1 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Μέση Ανατολή: Ρουκέτες της Χεζμπολάχ εναντίον στρατιωτικής βάσης – Ισραηλινό σφυροκόπημα στο νότιο Λίβανο

Διαβάστε επίσης

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Γκλιλότ, κοντά στο Τελ Αβίβ, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό πλήγμα.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ, υπογραμμίζουν οι Times of Israel. Είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης της Χεζμπολάχ τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο, ορισμένες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν στο ύπαιθρο χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές.

Εξάλλου, σειρήνες ήχησαν απόψε στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο στρατός, αφού πολλές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος

Εξάλλου, σφοδρό κύμα αεροπορικών επιδρομών στον νότιο Λίβανο εξαπέλυσε τη Δευτέρα το Ισραήλ, με 100 αεροσκάφη να στοχεύουν περίπου 120 σημεία μέσα σε μία ώρα, σύμφωνα με τον στρατό της χώρας.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση προς τους Λιβανέζους πολίτες να αποφεύγουν την παραλία ή τα πλοία στην ακτή από τον ποταμό Αουάλι και νοτιότερα, μέχρι νεωτέρας.

Η επίθεση εκξαπολύθηκε την ώρα που οι Ισραηλινοί τιμούσαν την μνήμη των νεκρών των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι.

Οι IDF ανακοίνωσαν επίσης ότι όρισαν νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στο βόρειο Ισραήλ, την τέταρτη κλειστή περιοχή από την έναρξη της χερσαίας εισβολής, που εκτείνεται ανατολικά από την ακτή της Μεσογείου.

«Αυτοί οι στόχοι ανήκαν σε διάφορες μονάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών μονάδων του νότιου μετώπου της Χεζμπολάχ, των Δυνάμεων Ραντβάν, της Δύναμης Πυραύλων και Ρουκετών και της Διεύθυνσης Πληροφοριών», ανέφεραν οι IDF σε δήλωσή τους.

«Αυτή η επιχείρηση ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων που αποσκοπούν στην υποβάθμιση των δυνατοτήτων διοίκησης, ελέγχου και πυρών της Χεζμπολάχ, καθώς και στη βοήθεια των χερσαίων δυνάμεων για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων».

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ να επεκτείνει και την χερσαία επιχείρησή του στον Λίβανο

Η Χαμάς από την πλευρά της εκτόξευσε ρουκέτες από τη Γάζα για να συμπέσει με τις εκδηλώσεις μνήμης, υποσχόμενη να συνεχίσει έναν «μακρύ και επώδυνο πόλεμο φθοράς» εναντίον του Ισραήλ.

Παρά την ταχέως αυξανόμενη ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε επίσης δεκάδες πυραύλους εναντίον του Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χθες, ενώ ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τους Χούθι της Υεμένης καταρρίφθηκε νωρίς το βράδυ.

Σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ μετά τον εντοπισμό αρκετών εκτοξεύσεων βλημάτων που διέσχισαν τα σύνορα από τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μερικά από τα βλήματα αναχαιτίστηκαν, ενώ τα υπόλοιπα έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές.

Οι φόβοι για ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση, ιδίως από την αναμενόμενη «απάντηση» που το Ισραήλ έχει υποσχεθεί για τη μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα, ενισχύθηκαν από την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι απέσυρε τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών στη χώρα.

«Ως προληπτικό μέτρο μετά την κλιμάκωση στην περιοχή, τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας έχουν προσωρινά αποσυρθεί», αναφέρεται στη σελίδα ταξιδιωτικών συμβουλών του Υπουργείου Εξωτερικών για το Ισραήλ. «Τα μέλη του προσωπικού μας παραμένουν».

Με τις προσδοκίες να είναι υψηλές ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εξαπολύσει σημαντικά αντίποινα κατά του Ιράν ανά πάσα στιγμή, η Τεχεράνη επανέλαβε την επιμονή της ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στο έδαφός της.

Στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ επέμεινε ότι η εβδομαδιαία χερσαία επιχείρηση θα ήταν «περιορισμένη» και «στοχευμένη», αλλη μία μεραρχία εντάχθηκε στην επιχείρηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται απλά για μια σύντομη επιδρομή.

Νετανιάχου: «Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε» μέχρι την υλοποίηση των «ιερών αποστολών» μας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του να συνεχίσει τη μάχη μέχρι την υλοποίηση των πολεμικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνησή του, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του για την επέτειο του ενός χρόνου από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Καθορίσαμε τους στόχους του πολέμου και αυτή τη στιγμή τους υλοποιούμε: να ανατρέψουμε τη Χαμάς (στη Λωρίδα της Γάζας), νε φέρουμε όλους τους ομήρους στο σπίτι, τους ζωντανούς όπως και τους νεκρούς. Πρόκειται για μια ιερή αποστολή, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να την επιτύχουμε», είπε ο Νετανιάχου.

«Ιερή αποστολή» χαρακτήρισε και τους δύο άλλους στόχους του πολέμου που έχει θέσει η κυβέρνηση: «την εξάλειψη κάθε μελλοντικής απειλής, προερχόμενης από τη Λωρίδα της Γάζας, για το Ισραήλ» και «την επιστροφή των κατοίκων του νότιου και βόρειου (Ισραήλ) με ασφάλεια στα σπίτια τους».

«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε», επανέλαβε πολλές φορές, αναφερόμενος στους στόχους αυτούς. «Δεν θα εγκαταλείψω», υποσχέθηκε, σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των ομήρων.

«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε και μαζί θα κερδίσουμε (…) Η νίκη εγγυάται την αιωνιότητα», είπε ο Νετανιάχου.

«Η 7η Οκτωβρίου θα συμβολίζει για τις επόμενες γενιές το τίμημα της αναγέννησής μας και αυτό θα τους αποδεικνύει την αποφασιστικότητά μας και τη δύναμη του πνεύματός μας», προέβλεψε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα