back to top
27 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024

27 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024

Πανελλαδικές 2024: Αναμένεται ιστορική πτώση των βάσεων σε Πολυτεχνικές, Νομικές, ακόμα και Ιατρικές Σχολές

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βαθμολογιών των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων καθώς στη μία μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα πληροφορηθούν τις επιδόσεις τους.

Οι αναλυτές πάντως αναμένουν ιστορική πτώση στις βάσεις εισαγωγής σε δημοφιλείς σχολές, όπως οι Πολυτεχνικές, οι Νομικές, ακόμα και οι Ιατρικές.

Βαθμολογητές σε όλη τη χώρα μιλώντας στον Αθήνα 9.84 αναφέρονται σε έως τώρα Βατερλό στην Φυσική και την Ιστορία, εξηγώντας ότι η πρωτοφανής δυσκολία των θεμάτων της Φυσικής και της Ιστορίας «σπρώχνουν» πολλά γραπτά κάτω από τη βάση, μειώνοντας αντίστοιχα τον αριθμό των άριστων γραπτών, κάτι που αν επιβεβαιωθεί σε μία εβδομάδα, στα στατιστικά στοιχεία των φετινών αποτελεσμάτων, θα πιεστούν προς τα κάτω οι βάσεις στις τρεις πρώτες ομάδες προσανατολισμού, ακόμα και στις Ιατρικές σχολές.

Ειδικά για τις Ιατρικές εκτιμάται ότι η «βουτιά» θα φτάσει ακόμα και τα 500 μόρια ενώ έως 400 αναμένεται η πτώση σε Νομικές και Πολυτεχνικές σχολές. Και όλα αυτά βάσει της εικόνας δείγματος των γραπτών που διορθώνονται στα βαθμολογικά κέντρα της χώρας.

Ιδιαίτερα στο μάθημα της Φυσικής που αφορά τους υποψήφιους του 2ου (Θετικές σχολές) και του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (σχολές Υγείας) το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση φαίνεται να αγγίζει το 60% στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με τις βαθμολογίες των υποψηφίων στην Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών Υγείας όπου υπάρχει συντριβή. Και στις δύο Ομάδες πάντως, το ποσοστό των άριστων γραπτών προς το παρόν βρίσκεται σε σε μονοψήφιο αριθμό.

Στα υπόλοιπα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εικόνα σε γενικές γραμμές είναι παρόμοια σε σχέση με πέρσι. Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζουν βαθμολογητές, οι έως τώρα επιδόσεις σε Μαθηματικά, Βιολογία και Αρχαία είναι ελαφρώς χειρότερες από το 2023, λίγο καλύτερες στη Γλώσσα, τη Χημεία και την Οικονομία και στα ίδια επίπεδα σε Λατινικά και Πληροφορική.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα