back to top
37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Μητσοτάκης: Τρία έγγραφα θα προστεθούν στο Gov.gr Wallet

Διαβάστε επίσης

Η περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης, κατά την σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ιδιαίτερη  αναφορά έγινε στην πορεία ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται μέσω του gov.gr, όπου πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να βρουν πλέον 1.832 υπηρεσίες, καθώς τους τελευταίους 12 μήνες έχουν προστεθεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου 300 ψηφιακές υπηρεσίες.

Παρουσιάστηκαν επίσης τρία έγγραφα που θα προστεθούν στο Gov.gr Wallet και η δυνατότητα με παροχής συναίνεσης (consent), που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επιτρέπει την άντληση δεδομένων για την εύκολη εξυπηρέτησή του.

Σε πρώτη φάση η εφαρμογή της συναίνεσης θα χρησιμοποιηθεί για τη σύναψη συμβολαίων ασφάλισης αυτοκινήτων και στη συνέχεια θα διευρυνθεί.

Όπως επισημάνθηκε, από τον Μάρτιο του 2020 περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες έχουν επισκεφθεί το gov.gr ώστε να εκδώσουν κάποιο έγγραφο ή να συμπληρώσουν μία δήλωση. Περίπου 290 εκατομμύρια έγγραφα έχουν εκδοθεί έως σήμερα.

Κατά την σύσκεψη έγινε επισκόπηση και της προόδου που έχει γίνει στο Κτηματολόγιο και στο Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 και θα αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ, όπως επισημάνθηκε,  στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το 90% των πράξεων γίνεται πλέον ψηφιακά.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των τουλάχιστον 15 μικροδορυφόρων παρατήρησης γης που θα αποκτήσει η χώρα μας εντός του 2026, παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης του έργου και οι νέες δυνατότητες που θα προσφέρει σε διάφορους τομείς πολιτικής, όπως η πολιτική προστασία και η προστασία του περιβάλλοντος.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολύ σημαντική ψηφιακή πρόοδος, που -όπως είπε-  «πιστεύω ότι και οι πολίτες διαπιστώνουν και αρχίζει να αποτυπώνεται πια και στους δείκτες αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην τεχνητή νοημοσύνη σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «πολύ σύντομα θα τεθεί και σε εφαρμογή το AI Act, το οποίο θέτει το ευρύτερο πλαίσιο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης».

«Ο σκοπός μας όμως είναι πάντα να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά ως χώρα, μπροστά από την Ευρώπη, για να μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό το οποίο κάποτε ήταν ένα μεγάλο μειονέκτημα, την οπισθοδρόμησή μας δηλαδή στα θέματα τεχνολογίας, σε ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «έχουμε στη διάθεσή μας τις υπηρεσίες που παρέχουν εξαιρετικοί επιστήμονες και από το εξωτερικό στα πλαίσια της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη».

«Η χώρα μας θέλει να είναι πρωταγωνίστρια και στις υποδομές οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία αυτών των δεδομένων», ανέφερε και σημείωσε ότι «ένας από τους υπερυπολογιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κατασκευαστεί στη χώρα μας και αυτό φυσικά μας δίνει πολλές υπολογιστικές δυνατότητες για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και ένα νέο δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας, το οποίο θα έρθει να πατήσει πάνω σε αυτές τις υποδομές για να αναπτύξει με τη σειρά του εφαρμογές οι οποίες θα είναι χρήσιμες και συνολικά στο Ελληνικό Δημόσιο».

«Η τεχνολογία πρέπει να σταθεί δίπλα στον πολίτη, να κάνει την καθημερινότητά του πιο εύκολη, πιο ασφαλή, να μπορέσουμε δηλαδή να δώσουμε λύσεις σε θέματα τα οποία απασχολούν την καθημερινότητά μας», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Όπως είπε, στην πρώτη φάση ψηφιοποιήσαμε τα δεδομένα μας, μέσα στην πανδημία η Ελλάδα κατάφερε και έμεινε όρθια διοικητικά.
«Σε δεύτερη φάση πλέον καταργούμε στρώσεις γραφειοκρατίας, έτσι ώστε πλέον να μπορούμε να κάνουμε πολλές διαδικασίες και μέσω του κινητού μας», πρόσθεσε.

Απόστολος Χονδρόπουλος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα