37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Ψύχραιμη και σκωπτική η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του, περιλαμβάνει ένα δριμύ κατηγορώ σε βάρος του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, που αν τι άλλο, είναι εκτός πλαισίου ομαλών διπλωματικών διμερών και διακρατικών σχέσεων,  ειρηνικής περιόδου. Ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ανήμερα του Πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών, κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974), είπε  μεταξύ άλλων και ότι ««Η Ελλάδα ουδόλως αδιαφορεί για απειλές κατά της Κύπρου». Και ακόμα, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για παράνομη, παντελώς αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, εισβολή στην Κύπρο και συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή, και σημείωσε πως «είμαστε στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πόλη, ενάντια στις αρχές του Διεθνούς Δίκαιου, ενάντια στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Ουσιαστικά δηλαδή, ο ΥΕΘΑ της Ελλάδας, στις δηλώσεις του από την Κύπρο, περιέγραψε και μάλιστα με όρους διεθνούς Δικαίου, μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, αναδεικνύοντας το προφανές, ότι το Κυπριακό, είναι τύποις και ουσία, Διεθνές πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής και παράνομης κατοχής. Κάτι ανάλογο δηλαδή,  που συμβαίνει σήμερα και στην Ουκρανία.

Από την ανακοίνωση, του Υπουργείου Άμυνας της  Τουρκίας, ανακοίνωση μάλλον  παραληρηματικού χαρακτήρα, θα σημειώσουμε, τα εξής: Χαρακτηρίζει «χαμηλού επιπέδου, ψευδή και συκοφαντική» τη δήλωση του Ν. Δένδια, η οποία «στοχοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τον ηρωικό τουρκικό στρατό». Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Άμυνας «να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να υπονομεύσει την κοινή θέση των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο». Επίσης στην ιδία προκλητική  ανακοίνωση η Άγκυρα, δια του Υπουργείου Αμύνης της,  κάνει, μεταξύ άλλων,  λόγο για «Τούρκους στρατιώτες που θα είναι εγγυητές της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο και στο μέλλον, όπως ήταν χθες και είναι σήμερα». Δηλαδή, δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, όπως απαιτεί Κυπριακή Δημοκρατία, ως προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

Στα παραπάνω, το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμύνης απάντησε με  ψυχραιμία και μάλλον με σκωπτική διάθεση: «Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να «ευχαριστήσει» τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις «υπηρεσίες» τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία».

Η ανακοίνωση της Άγκυρας προετοιμάζει το κλίμα ενόψει των εκδηλώσεων, το ερχόμενο Σάββατο, με την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο και του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στα κατεχόμενα Κυπριακά εδάφη.

                 Χρήστος Καπούτσης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα