back to top
36.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

36.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Ρωσία: 16 χρόνια κάθειρξης στον Έβαν Γκέρσκοβιτς

Διαβάστε επίσης

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Αμερικανό δημοσιογράφο Έβαν Γκέρσκοβιτς για κατασκοπεία και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 16 ετών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σε μια υπόθεση παρωδία, όπως τη χαρακτήρισε ο εργοδότης του, η Wall Street Journal.

Η δίκη του 32χρονου Γκέρσκοβιτς, που αρνείται κάθε παρανομία και δηλώνει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι ψευδείς, ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Γκέρσκοβιτς είχε συλλέξει μυστικές πληροφορίες έπειτα από εντολές της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) για εταιρία που κατασκευάζει τεθωρακισμένα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατασκοπείας στη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η εφημερίδα Wall Street Journal επέκρινε την καταδίκη

Η καταδίκη είναι “σκανδαλώδης” και “συμβαίνει ενώ ο Έβαν έχει περάσει 478 ημέρες στη φυλακή, φυλακισμένος άδικα, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του (…) όλ’ αυτά επειδή έκανε τη δουλειά του ως δημοσιογράφος”, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση τα στελέχη της εφημερίδας.

“Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να απαιτήσουμε την απελευθέρωση του Έβαν και να υποστηρίξουμε την οικογένειά του”, διαβεβαίωσαν, σημειώνοντας πως “η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα”.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) χαρακτήρισε επίσης “σκανδαλώδη” την απόφαση του δικαστηρίου.

“Οι δημοσιογράφοι δεν είναι πιόνια σε γεωπολιτικά παιχνίδια. Είναι καιρός να σταματήσει η διπλωματία της ομηρείας και να απελευθερωθεί αμέσως”, είπε ο Κάρλος Μαρτίνεζ της Serna, διευθυντής προγραμμάτων της οργάνωσης αυτής που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Τουλάχιστον 22 δημοσιογράφοι είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του CPJ, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2023.

Ανταποκριτής της Wall Street Journal, ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, 32 ετών, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 στη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στα Ουράλια για “κατασκοπεία”, κατηγορία που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ και την οποία ο δημοσιογράφος, η οικογένειά του, οι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά του καθώς και ο Λευκός Οίκος αρνούνται.

Είναι ο πρώτος Δυτικός δημοσιογράφος, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, που κατηγορείται για κατασκοπεία στη Ρωσία. Η φυλάκισή του προκάλεσε σημαντικό κύμα συμπαράστασης στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα