back to top
20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

e-apodixi: Δεν θα δημοσιοποιούνται οι επώνυμες καταγγελίες φοροδιαφυγής μέσω εφαρμογών κινητών

Διαβάστε επίσης

Σε εκατοντάδες καταγγελίες για φαινόμενα φοροδιαφυγής και φορολογικών παραβάσεων σε βάρος επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών της ΑΑΔΕ “e-apodixi” και “Καταγγελίες πολιτών”, προχωρούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το έξυπνο κινητό τους η τον υπολογιστή τους.

Πρόσφατο παράδειγμα δύο ανώνυμες καταγγελίες πολιτών που οδήγησαν την ΑΑΔΕ στην εξιχνίαση του κυκλώματος των 287 κινεζικών επιχειρήσεων οι οποίες παραποίησαν τα λογισμικά τα ταμειακών τους μηχανών προκειμένου αυτές να “σβήνουν” μεγάλα ποσά αποδείξεων λιανικής.

Μέσω της πλατφόρμας “e-apodixi” έχουν ήδη αποσταλεί στην ΑΑΔΕ, μετά από σκανάρισμα, δεκάδες χιλιάδες αποδείξεις λιανικής αγοράς αγαθών η παροχής υπηρεσιών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι γνήσιες η πλαστές και εάν έχουν διαβιβαστεί από τους εκδότες τους, όπως υποχρεούνται, στην εφορία.

Οι σχετικές καταγγελίες ξεπερνούν ήδη τις 200.000 εκ των οποίων οι 120.000 είναι ανώνυμες και οι 80.000 επώνυμες. Την εφαρμογή της ΑΑΔΕ “e-apodoxi” έχουν ήδη κατεβάσει στο κινητό τους πάνω από 250.000 χρήστες. Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται σε φορολογικό νόμο του υπουργείου Οικονομικών για όσες από τις αποδείξεις διαπιστωθεί, μετά από έλεγχο των εφοριακών,ότι είναι πλαστές οι καταγγέλοντες, που θα υποβάλλουν στην ΑΑΔΕ επωνύμως την καταγγελία, θα λαμβάνουν χρηματικό μπόνους από 100-3.000 ευρώ ανάλογα με την αξία τους.

Ωστόσο δεν έχει ακόμη εκδοθεί η ανάλογη υπουργική απόφαση για την χορήγηση του bonus σε όσους πολίτες απέστειλαν επωνύμως στην ΑΑΔΕ εξακριβωμένες, μετά από έλεγχο της εφορίας, πλαστές αποδείξεις λιανικής. Η καθυστέρηση έκδοσης της υπουργικής απόφασης προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα καθώς οι επώνυμες καταγγελίες θα πρέπει να μην δημοσιοποιούνται καθώς οι καταγγέλοντες πολίτες θα κινδυνεύουν από την εκδίκηση των καταγγελόμενων επιχειρηματιών.

Έτσι αναζητείται ο τρόπος έτσι ώστε να λαμβάνουν από τη μια το bonus για έγκυρες καταγγελίες “μαιμού” αποδείξεων και από την άλλη το ποσό της ανταμοιβής τους από την εφορία να τους χορηγείται χωρίς να δημοσιοποιείται το όνομά τους.

Ανάλογη ανταπόκριση από μέρους εκατοντάδων πολιτών για καταγγελίες-πληροφορίες φορολογικών παραβάσεων εμφανίζει και η νεο-συσταθείσα,από την ΑΑΔΕ, πλατφόρμα “Καταγγελίες πολιτών” που λειτουργεί συμπληρωματικά με την πλατφόρμα “e-apodixi”.

Έως πρόσφατα έχει δεχτεί περισσότερες από 20.000 καταγγελίες για φοροδιαφυγή εκ των οποίων οι 17.000 είναι ανώνυμες και 3.000 επώνυμες και ήδη καταχωρήθηκαν προς έλεγχο στο σύστημα από ελεγκτικά όργανα.

Με τη λειτουργία της πλατφόρμας “Καταγγελίες πολιτών” δίνεται η δυνατότητα,επωνύμως η ανωνύμως, σε ιδιώτες η ακόμη και εκπροσώπους επιχειρήσεων να καταγγείλουν για φοροδιαφυγή (μη έκδοση αποδείξεων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος,αθέμιτο πλουτισμό κλπ), φορολογικούς παραβάτες με τη συμπλήρωση σύντομων υποχρεωτικών πεδίων στην πλατφόρμα(τρόπος πληρωμής, διεύθυνση επιχείρησης κλπ) ώστε η καταγγελία να ανταποκρίνεται σε πραγματικά γεγονότα, ενώ προς απόδειξη της καταγγελίας μπορεί να επισυναφθούν ακόμη και ηλεκτρονικά αρχεία.

Εκτός των φορολογικών παραβατών μπορούν επίσης να καταγγελθούν και περιπτώσεις απόπειρας χρηματισμού από εφοριακούς. Στην κατηγορία αυτή υποβλήθηκαν ήδη 1.672 καταγγελίες διαφθοράς ελεγκτών εφοριών.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα