back to top
36.6 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

36.6 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Το Σαββατοκύριακο των αποφάσεων Μπάιντεν και οι άνθρωποι του προέδρου

Διαβάστε επίσης

Με τον σύμβουλό του Στηβ Ριτσέτι και τον επικεφαλής της στρατηγικής του και κύριο λογογράφο του Μάικ Ντόνιλον βρισκόταν ο Τζο Μπάιντεν, στο εξοχικό του στο Ντελαγουέρ, επί ένα 24ωρο πριν προχωρήσει την Κυριακή στην ανακοίνωση για την απόσυρσή του από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι αργά τη νύχτα, οι τρεις τους εργάστηκαν σε μια από τις πιο σημαντικές και ιστορικές επιστολές της προεδρίας του κ. Μπάιντεν — την ανακοίνωση της απόφασής του να αποσυρθεί από την εκστρατεία επανεκλογής του, αφού κορυφαίοι Δημοκρατικοί, δωρητές, στενοί σύμμαχοι και φίλοι τον πίεσαν ασταμάτητα να αποχωρήσει.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του δεν ενημερώθηκαν παρά ένα λεπτό πριν κάνει δημόσια την ιστορική ανακοίνωση Η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, την οποία ο κ. Μπάιντεν στη συνέχεια υποστήριξε, του μίλησε νωρίτερα την Κυριακή το πρωί, όπως και ο Τζεφ Ζάιντς, ο επιτελάρχης του, και η Τζεν Ο’Μάλλεϊ Ντίλλον, η επικεφαλής της εκστρατείας του. Οι υπόλοιποι το έμαθαν λίγο πριν την δημ’οσια ανακοίνωση μέσω Zoom ή μέσω των social media.

Σχεδόν κανείς δεν ήξερε τι σκεφτόταν ο κ. Μπάιντεν μέχρι που ανάρτησε τη δήλωσή του στα κοινωνικά μέσα την Κυριακή. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι σύμμαχοι του κ. Μπάιντεν δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να υποθέσουν ότι ήταν εντελώς αφοσιωμένος, μέχρι να καταστήσει σαφές ότι αποχωρούσε.

Μάλιστα την Παρασκευή η επικεφαλής της εκστρατείας του Τζεν Ο’Μάλλεϊ Ντίλλον, μιλώντας στην εκπομπή «Morning Joe» του MSNBC ξεκαθάριζε ότι ο Τζο Μπάιντεν παρέμενε στην προεκλογική κούρσα.

«Απολύτως, ο πρόεδρος είναι σε αυτή την κούρσα. Πρέπει να δείξει ότι μάχεται για τον αμερικανικό λαό. Το κάνει αυτό κάθε μέρα από το ντιμπέιτ και μετά» ανέφερε.

Ωστόσο, γινόταν όλο και πιο δύσκολο να αγνοήσουν τους πανικόβλητους δωρητές και τους εκλεγμένους Δημοκρατικούς που στρέφονταν εναντίον του δημόσια.

Την Παρασκευή, περίπου δώδεκα ακόμη νομοθέτες κάλεσαν τον πρόεδρο να παραιτηθεί και να επιτρέψει σε κάποιον άλλο να θέσει υποψηφιότητα.

Μέχρι το βράδυ, άνθρωποι πολύ κοντά στον πρόεδρο Μπάιντεν μπορούσαν να αισθανθούν ότι κάτι έρχεται, λέγοντας σε άλλους ότι το τέλος της εκστρατείας του κ. Μπάιντεν φαινόταν αναπόφευκτο. Άλλοι όμως άκουγαν ένα διαφορετικό μήνυμα από τον ίδιο τον πρόεδρο.

Ο Ron Klain, ο οποίος υπηρέτησε ως πρώτος προσωπάρχης του κ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και συνέχισε να τον συμβουλεύει, τηλεφώνησε στον κ. Μπάιντεν το βράδυ της Παρασκευής για να του μεταφέρει λόγια ενθάρρυνσης.

«Παραμείνετε στην κούρσα» του είπε με τον πρόεδρο Μπάιντεν να απαντά «Αυτό σκοπεύω να κάνω».

Τα πρώτα σημάδια ότι ο Μπάιντεν μάλλον αλλάζει γνώμη φάνηκαν το Σάββατο σε μια συζήτηση με συνεργάτες που και πριν κληθούν στο Ντελαγουέρ οι Ριτσέτι και Ντόνιλον.

Λόγω της νόσησης μς covid,  ο πρόεδρος αποφάσισε να ανακοινώσει την απόφασή του μέσω επιστολής και όχι μπροστά στην κάμερα, και δούλεψε πάνω στη σύνταξή της με τον Ντόνιλον, ενώ ο Ριτσέτι επικεντρώθηκε στα επόμενα βήματα, όπως το πότε να ενημερώσει το προσωπικό, πώς να το κάνει και ποιος άλλος θα χρειαστεί να ειδοποιηθεί.

Η επιστολή ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ενώ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και οι σύμμαχοι του προέδρου που δεν είχαν ενημερωθεί ακόμα πίεζαν τους δημοσιογράφους με σχόλια για το πόσο αποφασισμένος ήταν ο πρόεδρος να παραμείνει στην κούρσα, να νικήσει τον κ. Τραμπ και να υπηρετήσει άλλη μια θητεία.

Λίγο μετά τις 11 π.μ., ενώ ο κ. Μπάιντεν προετοιμαζόταν για την ανακοίνωση, ο Ρίτσμοντ — ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της εκστρατείας του προέδρου — ήταν στο πρόγραμμα “Face the Nation” του CBS λέγοντας: «Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, έχει λάβει την απόφασή του. Και αυτή η απόφαση είναι να αποδεχτεί την υποψηφιότητα και να θέσει ξανά υποψηφιότητα, να κερδίσει την επανεκλογή.»

Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η ανακοίνωση η οποία έφερε ανακούφιση στιο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, που έβλεπαν το ενδεχόμενο μίας εκλογικής νίκης να απομακρύνεται ταχύτατα.

Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Ντόνιλον και τον Ριτσέτι το Σάββατο και εξέτασαν “κυριολεκτικά τα πάντα” — συμπεριλαμβανομένων των απογοητευτικών δημοσκοπήσεων στις κρίσιμες πολιτείες — σχετικά με την πιθανή πορεία του προέδρου, αλλά οι δύο έμπιστοι συνεργάτες δεν έκαναν καμία σύσταση για το τι έπρεπε να κάνει. Η αίσθησή τους ήταν ότι ο Μπάιντεν είχε ήδη αποφασίσει να αποσυρθεί και ότι αυτή η συζήτηση εδραίωσε την απόφασή του. Παρόλα αυτά, αποφάσισαν όλοι να το σκεφτούν καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το πρωί της Κυριακής, συναντήθηκαν ξανά, διατηρώντας τα πάντα εξαιρετικά μυστικά για να αποτρέψουν διαρροές.

Το ABC News αναφέρει ότι ο Μπάιντεν βρισκόταν στο παραθαλάσσιο σπίτι του με κάποιους από τους πιο κοντινούς συνεργάτες του ίδιου και της Τζιλ Μπάιντεν: τον επικεφαλής στρατηγικής Μάικ Ντόνιλον, τον σύμβουλό του Στηβ Ριτσέτι, την αναπληρώτρια επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου Άννι Τομασίνι και τον Άντονι Μπερνάλ, ανώτερο σύμβουλο της πρώτης κυρίας.

Μέχρι την Κυριακή, η απόφασή του είχε ξεκαθαρίσει. Μίλησε πολλές φορές με την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρρις, την οποία θα υποστήριζε καθώς και την επί μακρόν συνεργάτιδα και πρόεδρο της εκστρατείας του, Τζεν Ο΄Μάλλεϊ Ντίλλον.

Μια μικρή ομάδα ανώτερων συμβούλων από την εκστρατεία και τον Λευκό Οίκο συγκεντρώθηκε για την κλήση των 1:45 μ.μ. κατά την οποία μεταφέρθηκε η απόφαση Μπάιντεν, ενώ το προσωπικό της εκστρατείας του δημοσίευσε την ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα λεπτό αργότερα.

ΠΗΓΗ: New York Times, NBC News, ABC News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα