back to top
37 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

37 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Διπλωματική κινητικότητα για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Κάσο – Τι λένε πηγές του ΥΠΕΞ

Διαβάστε επίσης

Διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την εξομάλυνση της κατάστασης που προκάλεσε η ανάπτυξη τουρκικών πλοίων νοτίως της Κάσου και της Καρπάθου και η συνακόλουθη ανάπτυξη ελληνικών πλοίων στην ίδια περιοχή .

Η ανάπτυξη των τουρκικών πλοίων έγινε με πρόσχημα της παραβίασης της υφαλοκρηπίδας από το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», το οποίο διεξάγει έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Η Άγκυρα  ανέπτυξε συνολικά  πέντε πολεμικά πλοία σε περιοχή ενώ στα στενά Κάσου – Καρπάθου βρίσκονται , από ελληνικής πλευράς, η κανονιοφόρος «Αήττητος» και η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Το «Ievoli Relume» κινείται βάσει NAVTEX  με στόχο «επιχείρηση έρευνας για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου».

Οι έρευνες γίνονται με βάση ελληνικές Navtex του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24) και αφορούν περιοχή των ελληνικών χωρικών υδάτων εκτός από ένα σημείο το οποίο βρίσκεται μόλις μισό μίλι έξω από τα 6 μίλια από την Κάρπαθο.

Η Τουρκία με δική της Navtex είχε δηλώσει ότι το σημείο αυτό αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας επομένως, ο συντονισμός πρέπει να γίνει με τις τουρκικές αρχές και έτσι έστειλε στην περιοχή τα πολεμικά πλοία προκειμένου να εμποδίσουν τις έρευνες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.

Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα