33.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

33.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Αποκλιμάκωση νοτίως της Κάσου – Απέδωσαν οι διπλωματικές προσπάθειες

Διαβάστε επίσης

Αποκλιμάκωση της δύσκολης κατάστασης που είχε προκληθεί νοτίως της Κάσου με την ανάπτυξη τουρκικών πλοίων με πρόσχημα της παραβίασης της υφαλοκρηπίδας από το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume» διαπιστώνει η κυβέρνηση.

Το ιταλικό ερευνητικό πλοίο που διεξήγαγε έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου αναχώρησε από την περιοχή καθώς τα ξημερώματα σήμερα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες έρευνας .

Το ιταλικό ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε τις διαδικασίες έρευνας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open.  Όπως είπε, ” οι έρευνες ξεκίνησαν γύρω στις 11 χθες το βράδυ, ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα και επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος. Φαίνεται πως “οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο”, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι “ολοκλήρωσε το πλοίο τις ερευνητικές του εργασίες και όλα βαίνουν καλώς”.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι “εμείς πιστεύουμε πολύ στην διατήρηση  αυτής της φάσης του διαλόγου που έχει πολύ σημαντικά οφέλη και για τις δύο χώρες, αυτό  δεν σημαίνει όμως ότι ο διάλογος συνεπάγεται και συμφωνία σε όλα τα θέματα ή σημαίνει ότι  εμείς είμαστε αφελείς”. “Όλες οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση με βασικό γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας και καμία περίπτωση υποχώρησης από τα κυριαρχικά δικαιώματα της  πατρίδας μας”, πρόσθεσε.

Αρχικά από την ελληνική πλευρά στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν μόνο η κανονιοφόρος «Αήττητος», ενώ μετά την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.

Μετά τις 7.00 χθες το απόγευμα στην περιοχή έφτασαν δύο ακόμη πυραυλάκατοι του τουρκικού ναυτικού, δίνοντας την αίσθηση ότι η Άγκυρα επιθυμεί ακόμη και να ακυρώσει τις έρευνες του υπό ιταλική σημαία πλοίου.

Από την Αθήνα επελέγη να μη δοθεί σήμα κλιμάκωσης, γι’ αυτό και στη συνέχεια απλά κατέπλευσε στην περιοχή ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Απόστολος Χονδρόπουλος , Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα