back to top
28.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024

28.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024

CAS: Απέρριψε την έφεση της Ρωσίας για το μετάλλιο της Βαλίεβα

Διαβάστε επίσης

Tο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) απέρριψε σήμερα (25/7) έφεση κατά της απόφασης να αφαιρεθεί από τη Ρωσία το χρυσό μετάλλιο της ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022.

Το CAS απέκλεισε την Καμίλα Βαλίεβα τον Ιανουάριο για τέσσερα χρόνια για ντόπινγκ, με ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2021, μια απόφαση που αφαίρεσε επίσης από τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) το χρυσό της μετάλλιο στο ομαδικό αγώνισμα στους Αγώνες του 2022, σχεδόν δύο χρόνια μετά τον αγώνα.

Η ROC, οι σκέιτερ που συμμετείχαν στην ομαδική διοργάνωση και η ομοσπονδία καλλιτεχνικού πατινάζ της χώρας είχαν προσφύγει ενάντια σε αυτήν την απόφαση.

«Οι εφέτες ζήτησαν απόφαση από το CAS για την εκ νέου κατάταξη του ομαδικού αθλήματος καλλιτεχνικού πατινάζ και την απονομή του χρυσού μετάλλου στη ROC», ανέφερε η CAS σε δήλωση.
«Μετά την ακρόαση που έλαβε χώρα στις 12 Ιουνίου 2024, η ομάδα συζήτησε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα της κας βαλίεβα στο αγώνισμα της Ολυμπιακής ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ αποκλείστηκαν σωστά και ότι η ομάδα πατινάζ ROC δεν μπορούσε να λάβει το χρυσό μετάλλιο.»

Η Βαλίεβα είχε βρεθεί θετική στην απαγορευμένη ουσία τριμεταζιδίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης, στο εθνικό πρωτάθλημα της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2021. Το αποτέλεσμα έγινε γνωστό μόνο αφού αγωνίστηκε στο ομαδικό γεγονός στο Πεκίνο, προκαλώντας φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης.
Τόε υπήρξε ο ισχυρισμός ότι το θετικό τεστ θα μπορούσε να οφειλόταν σε μπέρδεμα με το φάρμακο για την καρδιά του παππού της. Ήταν 15 χρονών τότε.

Στην αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του Πεκίνου, η Διεθνής Ένωση Πατινάζ υποβάθμισε τη ρωσική ομάδα καλλιτεχνικού πατινάζ από χρυσό σε χάλκινο μετάλλιο μετά τον αποκλεισμό της Βαλίεβα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο και η Ιαπωνία κέρδισε το ασημένιο.
Η κατηγορία ντόπινγκ σε βάρος της νεαρής αθλήτριας ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία.
Ο Καναδάς που τερμάτισε στην τέταρτη θέση, έχει επίσης προσφύγει στο CAS θέλοντας να του απονεμηθεί το χάλκινο μετάλλιο που πήγε στη ρωσική ομάδα.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα