28.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

28.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Παρίσι 2024: Σε εξέλιξη η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται στο Παρίσι η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στον ποταμό Σηκουάνα, εν αναμονή του ανάμματος του Ολυμπιακού βωμού.

-Παραδίδει στον τεράστιο Τόνι Πάρκερ, βετεράνο παίκτη μπάσκετ, με τεράστια καριέρα στο ΝΒΑ με τους Σαν Αντόνιο Σπερς.

-Η φλόγα στα χέρια της Γαλλίδας τενίστριας Αμελί Μορεσμό που οδεύει προς τον βωμό.

-Εμφανίζεται ο Ζινεντίν Ζιντάν και η Ολυμπιακή Φλόγα από τον μασκοφόρο λαμπαδηδρόμο, που την παραδίδει στον Ζιζού. Από τον Ζιντάν στον Ναδάλ! Ναδάλ-Λιούις-Κομανέτσι και Γουίλιαμς μέσα στη βάρκα στο Σηκουάνα πλέουν προς το Τροκαντερό.

 

-Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε την έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων και πλέον αναμένεται ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος για να ανάψει τη Φλόγα των Αγώνων.

-Ένας… άγνωστος καβαλάρης τελείωσε τη διαδρομή με το άλογό του και παραδίδει την Ολυμπιακή σημαία. Ανάκρουση του ολυμπιακού ύμνου και υψώνεται υπό τους ήχους του Ολυμπιακού ύμνου.

-Freed from Desire στην τελετή, ο ύμνος των 90s στη γαλλική πρωτεύουσα. Ασταμάτητο χορευτικό σόου για τη γιορτή της διαφορετικότητας, υπό τους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής.

-Με τη Γαλλία ολοκληρώνεται η παρέλαση των αθλητών και θα μεταφερθούμε σιγά σιγά στο Τροκαντερό και τον Πύργο του Άιφελ για το υπόλοιπο της Τελετής.

-Η Εθνική ομάδα μπάσκετ ήδη βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής για τη Λιλ, εκεί όπου το Σάββατο στις 22:00 παίζει με τον Καναδά.

-Η παρέλαση των χωρών που συμμετέχουν συνεχίζεται αλλά οι περισσότεροι αθλητές που φτάνουν στο Τροκαντερό αποχωρούν για το Ολυμπιακό Χωριό, εξαιτίας της πολύ δυνατής βροχής.

-Στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε από μια γιγαντιαία πυρκαγιά το 2019, παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη παράσταση. Καλλιτέχνες χόρεψαν προσκολλημένοι στα ικριώματα του καθεδρικού ναού που πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις 8 Δεκεμβρίου μετά από μεγάλες εργασίες αποκατάστασης.

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που δεν είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να αποχωρεί ενώ η παρέλαση των σκαφών που μεταφέρουν τις αποστολές των χωρών συνεχίζεται κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα.

-Η βροχή έχει δυναμώσει και δυσκολεύει τους διοργανωτές αλλά τους θεατές αλλά και τους δημοσιογράφους στη δουλειά τους.

https://products.wedia.gr/lm_live/sites/default/files/33bf5ddf-bf5c-43cc-9e05-eca6810d2641.jpeg

λόγω της βροχής στο Τροκαντερό έχει σβήσει η μία γιγαντοοθόνη και δεν υπάρχει πουθενά σκέπαστρο, με αποτέλεσμα όλοι να βρέχονται κανονικότατα! Συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων, που παλεύουν να δουλέψουν κάτω από πλαστικά καλύμματα.

-Την εμφάνισή της έκανε και η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα, Αγιά Νακαμουρά.

Με 60 μουσικούς από τη ορχήστρα της Γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και 36 ερμηνευτές από τη χορωδία του γαλλικού στρατού, η Γαλλίδα μέγα ποπ σταρ Άγια Νακαμούρα παρουσιάστηκε στην στη Pont des Arts, μια γέφυρα που συνδέει το Ινστιτούτο της Γαλλίας με το Μουσείο του Λούβρου, ενώνοντας τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις τέχνες, τραγουδώντας μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες της

Ντυμένη με ένα χρυσό φόρεμα του οίκου Dior, ξεκίνησε «παντρεύοντας» δύο επιτυχίες του Σαρλ Αζναβούρ, For me formidable και το La Bohême. Είναι η Γαλλίδα τραγουδίστρια που ακούγεται περισσότερο στον κόσμο, αλλά όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπορεί να την ερμηνεύσει πυροδότησε διαμάχη για τη γαλλική ταυτότητα.

Η μεγάλη έκπληξη έγινε όταν οι Gojira, ένα γαλλικό metal συγκρότημα με διεθνή αύρα, συνεργάστηκαν με τη Γαλλοελβετίδα τραγουδίστρια όπερας Μαρίνα Βιότι (Marina Viotti) για να ερμηνεύσουν το “Ah! Ca ira”, ένα γαλλικό επαναστατικό τραγούδι.

 

Η Ολυμπιακή φλόγα θα «εγκατασταθεί» στον κήπο του Κεραμεικού (Tuileries), από όπου θα μπορούσε να φωτίζει τον ουρανό του Παρισιού κάθε βράδυ. Ο κήπος του Κεραμεικού είναι ένας δημόσιος κήπος που βρίσκεται ανάμεσα στο Λούβρο και την πλατεία Κονκόρντ στο 1ο διαμέρισμα του Παρισιού της Γαλλίας. Δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη των Μεδίκων ως κήπος του παλατιού του Κεραμεικού το 1564 και άνοιξε για το κοινό το 1667.

Την εμφάνισή της έκανε η Lady Gaga που συνοδεύεται από 10 χορευτές τραγουδώντας στα γαλλικά σε ένα φαντασμαγορικό σόου.

24liveblog

Δεκάδες σκάφη μεταφέρουν περίπου 7.000 αθλητές και καλλιτέχνες σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα.

-Το πρώτο σκάφος που άνοιξε τη ναυτική παρέλαση είχε την ελληλική αποστολή. Οι αθλητές μας κρατούσνα στα χέρια τους ελληνικές σημαίες . Πίσω από το σκάφος που μετεφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε εκείνη των προσφύγων, που στο Παρίσι μετράει 37 μέλη. Ακολουθούν οι άλλες αποστολές αλφαβητικά.

-Η πλωτή παρέλαση θα ξεκινήσει από τη γέφυρα “Αούστερλιτς” στις 20:30. Η παρέλαση θα περάσει από εμβληματικά σημεία, όπως ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων και το Μουσείο του Λούβρου, καθώς και από ιστορικά μέρη, όπως το γυάλινο “Γκραν Παλέ”, τα οποία έχουν διαμορφωθεί ως προσωρινές τοποθεσίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η παρέλαση θα ολοκληρωθεί στην πλατεία του Τροκαντερό, κοντά στον Πύργο του Άιφελ, όπου θα ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα και θα ανακηρυχθούν επίσημα οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024.

-Ο γαλλικός στρατός συντονίζει τις επιχειρήσεις με drones από μια αεροπορική βάση νοτιοδυτικά του Παρισιού. Σύμφωνα με αξιωματούχους, δεκάδες ομάδες με εξοπλισμό κατά των drones έχουν αναπτυχθεί. «Οι κύριες προκλήσεις θα εντοπίζονται κυρίως στην αναγνώριση των διαφόρων τύπων drones που διέρχονται σε προστατευόμενες περιοχές ή γύρω από αυτές,» ανέφερε η γαλλική στρατιωτική υπηρεσία σε δήλωσή της.

-Παρόντες στην Τελετή Έναρξης θα είναι ηγέτες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με μια λίστα που δημοσιοποίησε η γαλλική προεδρία, αναμένεται να παρακολουθήσουν τις Τελετές ‘Εναρξης και Λήξης στο Παρίσι, ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισάκ Χερτζογκ, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Νούντα και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν από την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν. Επίσης θα παραβρεθούν εκπρόσωποι σημαντικών διεθνών οργανισμών, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Οντρί Αζουλάι. Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξει επίσημος εκπρόσωπος της Ρωσίας, οι αθλητές της οποίας διαγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία.

-Με λιγότερο από μία ώρα να απομένει για την Τελετή Έναρξης, η παρακολούθηση από το “Quartier Jeunes”, κοντά στο Λούβρο, έχει φτάσει τη μέγιστη χωρητικότητα. Ένα ταμπελάκι κολλημένο στην πύλη αναγράφει «Complet/Full» (Συμπληρωμένο/Γεμάτο), και οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί ενημερώθηκαν ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν άλλον να μπει, συμπεριλαμβανομένου κι ενός δημοσιογράφου της “Post”, ο οποίος αναγκάστηκε να ψάξει άλλο μέρος για να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

-Η βροχή συνεχίζεται στο Παρίσι ενώ πλησιάζουμε προς την ώρα που θα ξεκινήσει η Τελετή Έναρξης. Στον χώρο των δημοσιογράφων κοντά στην πλατεία του Τροκαντερό, ορισμένοι εκπρόσωποι του Τύπου επιστρέφουν μέσα στις αίθουσες, άλλοι συνωστίζονται κάτω από πλαστικά καλύμματα. Δεν υπάρχουν σκηνές ή αυτοσχέδιες εξέδρες – εκτός από εκεί που αναμένεται να καθίσει απόψε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

 

Απόστολος Βαξεβανέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα