back to top
36.5 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

36.5 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

Μ. Αγρογιάννη: ΟΧΙ των γιατρών στην κυβερνητική επιλογή να δοθούν επιπλέον κλίνες σε ιδιώτες για τη δήθεν Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

Διαβάστε επίσης

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές με το υπουργείο Υγείας απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου Βαρτζόπουλου για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», που ψηφίζεται απόψε στην Βουλή εν μέσω αντιδράσεων- εντός κι εκτός Κοινοβουλίου- και περιλαμβάνει το επίμαχο άρθρο για τις ποινές στους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα αρνηθούν να συνδράμουν το ΕΣΥ.

Οι Ενώσεις, οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των υγειονομικών πραγματοποιούν 24ωρη  απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και καταγγέλλουν διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών σε Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση. Επίσης, θεωρούν ότι η ψήφισή του θα αποτελέσει προπομπό για όσα δρομολογούνται το επόμενο διάστημα συνολικά στο ΕΣΥ. Η αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική, καταγγέλλει ελλείψεις και δραματική υποβάθμιση των παροχών στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών σε ωφελούμενους, φροντιστές και στις οικογένειές τους. Επισημαίνει δε πως δεν καταργούνται τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, δεν επίκεινται απολύσεις, ούτε πρόκειται να μπουν λουκέτα σε φορείς αντιμετώπισης εξαρτήσεων.

«Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν απορριφθεί, συνολικά. Όχι μόνον από την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ, αλλά και από τους εργαζόμενους στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία καθώς και από τους φορείς της Απεξάρτησης ήδη από τον Οκτώβριο του 2024, οπότε είχαν γίνει οι πρώτες ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Υγείας κ. Βαρτζόπουλο… Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτό που η ίδια αποκαλεί Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, να δώσει δηλαδή επιπλέον κλίνες στον ιδιωτικό τομέα και να διαθέσει προγράμματα και χρήμα σε ΜΚΟ. Είμαστε κάθετα αντίθετοι  στο νομοσχέδιο,  ζητάμε από την κυβέρνηση να μην το  ψηφίσει και λέμε πως θα εμποδίσουμε την εφαρμογή του» δήλωσε στον Αθήνα 984,  η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και Γενική Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

 

Σταχυολογώντας τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου, απέναντι στο επιχείρημα ότι μεταξύ άλλων δημιουργείται Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, διαρθρωμένο σε 7 Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και υπαγόμενα στις διοικήσεις των αντίστοιχων Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, υπό ενιαία ιατρική και νοσηλευτική διεύθυνση, ανέφερε: «Ουσιαστικά, προβλέπεται το κλείσιμο των δύο (2) από τα τρία (3) Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας και η ένταξη των δομών τους ως αποκεντρωμένες πλέον, σε επίπεδο Υ.ΠΕ.   Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θα κλείσουν κρεβάτια  για τα βαριά, οξέα περιστατικά, τις εισαγγελικές παραγγελίες, ενώ μόνη επιλογή, για όσους έχουν βεβαίως την οικονομική δυνατότητα, θα είναι να στραφούν σε ιδιωτικές κλίνες, αφού θα έχουν απομείνει ελάχιστες στη Δημόσια Υγεία. Προβλέπει ακόμη ότι όλες οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,  θα ενταχθούν σε έναν ενιαίο φορέα στον οποίο θα ανήκουν δομές και προσωπικό, γεγονός που παραπέμπει σε υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα».    

Στη συνέχεια, επικαλέστηκε επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας από το 1999, οπότε έγινε η πρώτη Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τα οποία «το Δημόσιο διαθέτει αυτή τη στιγμή 800 κλίνες και άλλες 4700, οι ιδιώτες με συνεπακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών …Κριτήριο στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές είναι το κέρδος, για όσο διάστημα διαρκούν τα χρήματα από το Δημόσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης».

Η κυρία Αγρογιάννη συμπλήρωσε πως «οι γιατροί δεν μπορούν να βάζουν στο ζύγι  του κόστους τις υπηρεσίες υγείας που έχει ανάγκη ο ασθενής. Πρέπει να μπορούν να τις βρουν στο δημόσιο Σύστημα Υγείας» ενώ προειδοποίησε για την πρόληψη στην κοινότητα.

Παράλληλα, ζήτησε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, επιστημονικά δικαιώματα για όλους.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα