back to top
32.2 C
Athens
Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

32.2 C
Athens
Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

Μεγάλο το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Εύβοια – Μήνυματα από το 112 – Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αφράτι, Καμάρι, Καλύβια, Άγιος Γεώργιος

Διαβάστε επίσης

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πισσώνας του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Ευβοίας.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά Ευβοίας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτούς και να κατευθυνθούν προς Χαλκίδα. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά Ευβοίας απομακρυνθείτε προς Χαλκίδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»

Νωρίτερα εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112. Συγκεκριμένα στις 14:55 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα ενώ στις 16:02 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για απομάκρυνση από τον οικισμό Αφράτι προς Βασιλικό. Ειδικότερα το δεύτερο μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αφράτι Ευβοίας απομακρυνθείτε προς Βασιλικό. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών»

«Η κατάσταση εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σοβαρή» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες όταν φτάσουν αυτές σε κατοικημένη περιοχή. Όλες οι δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από το χωριό Αφράτι. Η φωτιά κινείται με ταχύτητα. Ελπίδα μας είναι να αλλάξουν οι άνεμοι» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Τα πυροσβεστικά έχουν δημιουργήσει διπλή ζώνη πριν το χωριό Αφράτι και περιμένουν το μέτωπο ενώ βαριά χωματουργικά μηχανήματα που μεταφέρθηκαν και με τη βοήθεια κατοίκων ανοίγουν ζώνες προστασίας για να προλάβουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή υπάρχουν πυκνοί καπνοί και έχει δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα, μετά την εντολή για την εκκένωση στο χωριό Αφράτι, ζήτησε την ενίσχυση των δυνάμεων με περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα και εκφράζει φόβους πως το μέτωπο της φωτιάς που είναι πολύ μεγάλο αν ξεφύγει είναι πιθανό να κινηθεί προς το Δήμο Ερέτριας.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν, 120 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, και 40 οχήματα κι από αέρος επιχειρούν, 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό . Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα