back to top
25.9 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

25.9 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

Παγκόσμιο ρεκόρ ο Κινέζος Ζανλέ Παν στα 100μ. ελεύθερο

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ στα αγωνίσματα κολύμβησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» σημειώθηκε στον τελικό των 100μ. ελεύθερο ανδρών, με «δράστη» τον Ζανλέ Παν.

Ο 20χρονος Κινέζος «έσπασε τα χρονόμετρα» και κέρδισε με 46.40, βελτιώνοντας κατά 40 ολόκληρα εκατοστά το 46.80 που είχε σημειώσει ο ίδιος στις 11 Φεβρουαρίου 2024, στο Παγκόσμιο της Ντόχα. Παράλληλα, χάρισε στη χώρα του τον πρώτο της τίτλο στην κολύμβηση στη φετινή διοργάνωση και το πρώτο μετάλλιο (γενικά) στο συγκεκριμένο αγώνισμα στην ιστορία των Ολυμπιακών.

Τα υπόλοιπα μετάλλια κρίθηκαν στο εκατοστό του δευτερολέπτου. Ο Αυστραλός Κάιλ Τσάλμερς ανέβηκε για τρίτη σερί διοργάνωση στο βάθρο, καθώς μετά το χρυσό στο Ρίο και το ασημένιο στο Τόκιο πήρε ξανά τη δεύτερη θέση με 47.48.

Ο Νταβίντ Ποποβίτσι με 47.49 κατέλαβε την τρίτη θέση, εξασφαλίζοντας το δεύτερο προσωπικό του μετάλλιο στο Παρίσι (ήταν «χρυσός» στα 200μ. ελεύθερο) και το πρώτο της Ρουμανίας στο 100άρι σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Για ένα εκατοστό έμεινε εκτός βάθρου ο Ούγγρος Νάντορ Νέμετ (47.50), ενώ οι Αμερικανοί Τζακ Αλεξι και Κρις Τζουλιάνο περιορίστηκαν στις δύο τελευταίες θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο -ατομικό- ανδρικό αγώνισμα στη φετινή διοργάνωση που δεν κερδίζει Ευρωπαίος κολυμβητής, με τους Αμερικανούς να έχουν αρκεστεί ως τώρα μόνο στη νίκη τους στα 4Χ100μ. ελεύθερο και τους Αυστραλούς να αναζητούν ακόμη το πρώτο τους χρυσό (ενώ έχουν τέσσερα στις γυναίκες και προηγούνται στον πίνακα μεταλλίων).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα