back to top
33.2 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

33.2 C
Athens
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2024

Λίστα Μεγαλοοφειλετών: Στα “μανταλάκια” 29.204 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη

Διαβάστε επίσης

Ιδιαίτερα μακροσκελής είναι φέτος η λίστα των μεγαλοοφειλετών της εφορίας με 29.204 μεγαλο-οφειλέτες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ που δημοσιοποίησε χθες το βράδυ η ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που οφείλουν περισσότερα από 150.000 αρχική οφειλή στο δημόσιο την οποία όχι μόνο δεν αποπληρώνουν αλλά αρνούνται και να εντάξουν σε κάποια ρύθμιση,ενώ βρίσκονται σε καθυστέρηση εξυπηρέτησης μεγαλύτερη του ενός έτους.

Στη λίστα που αριθμεί 11.109 ΑΦΜ φυσικών προσώπων και 18.095 επιχειρήσεις περιλαμβάνονται πτωχευμένες επιχειρήσεις,κατασκευαστικές,ασφαλιστικές ,βιομηχανίες έως και ποδοσφαιρικές ομάδες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 140 δισ.ευρώ..Στους μεγαλοοφειλέτες (φυσικά πρόσωπα) προστέθηκε φέτος και το όνομα της Βασιλικής Τσοχατζόπουλου(με χρέη 300.000 ευρώ στην εφορία) ,ενώ παραμένουν γνωστοί επιχειρηματίες όπως ο Θωμάς Λιακουνάκος και ο Πέτρος Κυριακίδης.

Η δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου αποτελεί ενέργεια διαπόμπευσης από πλευράς της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ και έχει συμβεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν χωρίς ωστόσο να ιδρώσει, εκτός εξαιρέσεων,το αυτί πολλών μεγαλοοφειλετών που πίνουν εις υγείαν των κορόιδων. Πέρυσι για παράδειγμα οι δύο λίστες μεγαλοοφειλετών της εφορίας και του Κέντρου Είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών (ΚΕΑΟ) που συγκεντρώνει τις οφειλές εργοδοτών ,ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων ,με βασική οφειλή άνω των 150.000 ευρώ ,περιλάμβαναν 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 επιχειρήσεις ,εκ των οποίων οι περισσότερες με χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν βάλει λουκέτο εδώ και πολλά χρόνια αλλά τα χρέη που συσσωρεύτηκαν συνεχίζουν να αυγαταίνουν κάθε χρόνο και έτσι “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος “. Στην πρώτη θέση φιγουράρει και φέτος η Ακρόπολις χρηματιστηριακή με πάνω από 13 δισεκ. ευρώ, η πρώην “Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες” με 3 δις ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία,η COMMEX με 1,75 δις ευρώ,η “Καριέρρα Μομπιλάιν ” με 1,60 δις ,η ΛΑΡΚΟ με 200 εκατ. ευρώ και φυσικά η αλήστου μνήμης “Πειραική Πατραική”, το ΜΙΝΙΟΝ και ορισμένα ποδοσφαιρικά σωματεία. Οι περίπου 30.000 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία περί τα τα 140 δις ευρώ,όπως φαίνεται , αγύριστα πλέον. Ενα μέρος από αυτά,περί τα 20 δις ευρώ προς την εφορία, ήδη έχουν αναγνωριστεί από την ΑΑΔΕ ως ανεπίδεκτα είσπραξης επί συνόλου 107 δισεκ. ευρώ του ιδιωτικού φορολογικού χρέους.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα