34.2 C
Athens
Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024

34.2 C
Athens
Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024

Νίκησε ο υποψήφιος του Ράμμα στη Χιμάρα – Κάλεσε τον Γκικουρία να αναλάβει αντιδήμαρχος

Διαβάστε επίσης

Ο Βαγγέλης Τάβος, υποψήφιος με το σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα, είναι ο νικητής των χθεσινών επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στη Χιμάρα, καθώς στο 100% των εκλογικών τμημάτων ο κ. Τάβος συγκέντρωσε ποσοστό 58,62% με 4.858 ψήφους, ενώ ο Πέτρος Γκικουρίας, ο οποίος υποστηριζόταν από τον συνδυασμό του Φρέντη Μπελέρη συγκέντρωσε το 41,38% και 3.400 ψήφους.

Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές ήταν η μεγαλύτερη από το 2015, όταν έγινε η διοικητική διαίρεση της περιοχής. Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο κέντρο της εκλογικής επιτροπής στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Χειμάρρας και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν, ωστόσο, από καταγγελίες της Ομόνοιας για απόπειρες αλλοίωσης του αποτελέσματος. Εκπρόσωποι της μάλιστα, όπως και εκπρόσωποι του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εστίασαν ιδιαίτερα στην μεταδημότευση στο δήμο Χιμάρας περίπου 320 ψηφοφόρων.

Επέκριναν επίσης ιδιαίτερα, την «αιφνιδιαστική», όπως την χαρακτηρίζουν απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να εμποδίσει σε ψηφοφόρους, των οποίων η αστυνομική ταυτότητα έληξε, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το θέμα αυτό, το οποίο αφορούσε περίπου 6.000 ψηφοφόρους, στην πλειονότητά τους βορειοηπειρώτες και Αλβανούς υπηκόους που ζουν στην Ελλάδα, φαίνεται ότι διευθετήθηκε μερικώς, μετά την παρέμβαση και του μέλους της Ρυθμιστικής Επιτροπής. Η κ. Χέλγκα Βουκάι ζήτησε λίγο μετά τις καταγγελίες από την Κεντρική εκλογική Επιτροπή να τους επιτρέψει να ασκήσουν το αδιαπραγμάτευτο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους.

Αμέσως μετά την νίκη του υποψηφίου του κόμματος του Έντι Ράμα, στελέχη της Ομόνοιας σχολίασαν ότι «η τρομοκρατία κέρδισε για άλλη μια φορά», ενώ ο Φρ. Μπελέρης κατάγγειλε τον Αλβανό πρωθυπουργό για χειραγώγηση εκλογικών αποτελεσμάτων, εστιάζοντας στο θέμα των ταυτοτήτων.

Σε δήλωσή του πάντως ο Βαγγέλης Τάβος ευχαρίστησε τον Ράμα για τη στήριξή του, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στον Πέτρο Γκικουρία να αναλάβει αντιδήμαρχος στη νέα δημοτική αρχή. Μένει να δούμε αν ο κ. Γκικουρία θα αποδεχθεί τη θέση, κάτι που εκτιμάται ότι είναι απίθανο.

Την ίδια ώρα πάντως, πολλοί ομογενείς της περιοχής της Χιμάρας εκφράζουν φόβους για τις περιουσίες τους, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Έντι Ράμα θα προχωρήσει στην υλοποίηση του μεγαλεπίβολου σχεδίου του για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ένα σχέδιο στο οποίο αντιτάχθηκε ο Φρ. Μπελέρης, καθώς προέβλεπε δήμευση περιουσιακών στοιχείων ομογενών.

Ευαγγελος Σαρακινός  

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα