back to top
33.2 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

33.2 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

Μαίνεται το τεράστιο πύρινο μέτωπο μήκους 30 χιλιομέτρων που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική. Πρόκειται για την ίδια φωτιά που ξεκίνησε χθες νωρίς το απόγευμα από την περιοχή του Βαρνάβα και μέσα σε λίγες ώρες πέρασε στο Πεντελικό Όρος.

Θερμή παράκληση από την ΕΛΑΣ προς όλους τους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, καθώς με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνεται το έργο της Τροχαίας και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τη τελευταία συνεδρίασή του συντονιστικού της Πυροσβεστικής υπό τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Νικόλαο Ρουμελιώτη, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και των τεσσάρων δημάρχων των περιοχών που πλήττονται, όλο το βάρος δίνεται στην περιοχή της Νεας και Παλαιας Πεντέλης και στην περιοχη της Ανατολής όπου επιχείρησαν τα πρωτα ελικοπτερα. Συνολικά θα επιχειρήσουν 32 εναέρια μεσα σε δυο κύκλους στην ευρύτερη περιοχή που βρισκεται το πύρινο μέτωπο . Ενέργειες κατάσβεσης κάνουν επίγεια 510 πυροσβέστες με 152 οχήματα , δασοκομαντος , εθελοντές με τη χρήση μηχανημάτων και της ΤΑ.

Εκκενώθηκαν οι μονές Αγίου Εφραίμ και Πεντέλης.

Το 112 ήχησε πολλές φορές τα ξημερώματα. Στις 6.20 εστάλη νέο μήνυμα για εκκένωση του οικισμού Ανατολή προς Νέα Μάκρη. Στην περιοχή της Ανατολής οι πυροσβεστικές δυνάμεις ρίχνουν πολύ μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους, καθώς η φωτιά είναι κοντά σε σπίτια. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Άγιος Σπυρίδωνας. Με άλλο μήνυμα νωρίτερα κλήθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας να απομακρυνθούν προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Η Τροχαία έχει προχωρήσει και σε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη συμβολή των Λ. Διονύσου και Λ. Μαραθώνος. Διακοπές της κυκλοφορίας και σε άλλα σημεία.

Κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση μιλώντας στον Αθήνα 984 ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Νίκος Πασσάς καθώς όπως είπε από αυτή την ώρα αναμένεται ένταση των ανέμων.

Eκατοντάδες είναι οι κάτοικοι στη βορειοανατολική Αττική που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Για τους πληγέντες από τη φωτιά στην Αττική, δημιουργήθηκε ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν, με το 213 2047893.

Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά και του υφυπουργού αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, το Ολυμπιακό Στάδιο διατίθεται για την προσωρινή φιλοξενία των κατοίκων περιοχών που εκκενώθηκαν. Ο Δήμος Κηφισιάς άνοιξε το Ζηρίνειο για υποδοχή και φιλοξενία των πυρόπληκτων. Ανοικτο για την υποδοχή ανθρώπων που εκκένωσαν την περιοχή τους και το κολυμβητηριο και δημοτικο καταστημα Μελισσιων και η αιθουσα υποδοχης στο παρκο Μικης Θεοδωρακης .

Τη νύχτα οι φλόγες πέρασαν μέσα στον Διόνυσο, όπου κάηκαν σπίτια σύμφωνα με μαρτυρίες. Στις φλόγες παραδόθηκαν επίσης σπίτια στο Καλέντζι Μαραθώνα. Ώρες αγωνίας επίσης σε Ραπεντώσα, Μαραθώνα, Ροδόπολη και αρκετούς ακόμη οικισμούς. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη, με τις τοπικές αρχές να μιλούν για βιβλική καταστροφή.

Ανοιχτό παραμένει και το γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης επί της οδού Λυκαβηττού 37 για τη φιλοξενία ζώων που απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές.

Εκκενώθηκαν το Παίδων Πεντέλης και το 414 νοσοκομείο ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί τα νοσοκομεία Σωτηρία και Γ.Γεννηματάς. Από χθες τουλάχιστον πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ενώ ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού και διακομίσθηκε στο 251 ΓΝΑ. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων καθώς η ένταση των ανέμων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Στην Αθήνα επέστρεψε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις κα μάλιστα το πρωί βρέθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων όπου και ενημερώθηκε

Ο Δήμος Αθηναίων, αξιολογώντας τα τελευταία δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς αναβάλλει μέχρι νεωτέρας την άφιξη παιδιών στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου στον Άγιο Ανδρέα Αττικής που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Ακραίος παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία και Λακωνία, ενώ μέχρι και τον 15Αυγουστο σε επιφυλακή θα παραμείνουν πυροσβεστική υπηρεσία, στρατός, λιμενικό, αστυνομία καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες περιφερειών και δήμων.

Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα στην Αθήνα: Οι χώροι πρασίνου, σε Λυκαβηττό, Στρέφη, Φιλοπάππου, Τουρκοβούνια και Ιλίσια θα παραμείνουν φυλασσόμενοι, ενώ επιπρόσθετα για τον Λόφο Λυκαβηττού παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας. Σε 24ωρη λειτουργία και η τηλεφωνική γραμμή 1595.

Να αλλάξουμε θέμα … το θερμόμετρο της έντασης έχει εκτοξευτεί στο κόκκινο στη Μέση Ανατολή εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ με τις ΗΠΑ να στέλνουν ένα πυρηνικό υποβρύχιο κι ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, οι Φρουροί της Επανάστασης πιέζουν την κυβέρνηση του Ιράν για απευθείας επίθεση στο Ισραήλ, ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Γιοάβ Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, τον Λόιντ Όστιν, τόνισε πως οι ιρανικές στρατιωτικές προετοιμασίες δείχνουν ότι το Ιράν έχει σκοπό να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στο Ισραήλ. Αυτό ανέφερε ο ρεπόρτερ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios Μπαράκ Ραβίντ μέσω X, επικαλούμενος πηγή του ενήμερη για όσα συζητήθηκαν.

Την ίδια ώρα οι ισραηλινές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αρκετές από τις ρουκέτες προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές και δεν υπάρχουν θύματα, λέει ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι πλήττει την περιοχή από όπου εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.

Οι ρωσικές αρχές προχωρούν στην εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων και από τομείς της περιφέρειας Μπιέλγκοροντ λόγω της «δραστηριότητας» των ουρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή. Την ίδια ώρα στην περιφέρεια του Κουρσκ συνεχίζεται η εισβολή με τη συμμετοχή χιλιάδων ουκρανών στρατιωτικών, ενώ η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι σταμάτησε πλέον την προέλασή τους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι καταρρίφθηκαν 16 ουκρανικά drones σε τρεις περιφέρειές της, και διέταξε εσπευσμένη απομάκρυνση κατοίκων .

Και ο καιρός: Γενικά αίθριος σήμερα στην Αττική. Άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις τοπικά ισχυροί έως 7 μποφόρ, θερμοκρασία έως 36 βαθμούς Κελσίου. Αυτή την ώρα, η θερμοκρασία στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι, είναι βαθμοί.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα