back to top
33.2 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

33.2 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 10:00

Διαβάστε επίσης

Εντείνεται η αγωνία των κατοίκων της Βορειανατολικής Αττικής καθώς το πύρινο μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε χθες από τον Βαρνάβα εισέβαλε λίγο μετά τις 4 το πρωί στο Πεντελικό Όρος και κατευθύνθηκε εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης, της Νέας Μάκρης και του Γραμματικού .

Έκκληση για εναέρια μέσα στον σταθμό μας από τον πρόεδρο της Κοινότητας Γραμματικού Σπύρος Ζαγάρη ο οποίος έκανε λόγο για ανεξέλεγκτο μέτωπο που καίει σε δύσβατη ρεματιά .

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το έργο της κατάσβεσης είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 560 πυροσβέστες και 16 ομάδες δασοκομάντος με 177 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 32 εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα.

Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε δεκάδες απομακρύνσεις ατόμων που κινδύνευαν λόγω των πυρκαγιών, ενώ με ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Χθες ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια.

Εκατοντάδες είναι οι κάτοικοι στη βορειοανατολική Αττική που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Για την προσωρινή φιλοξενία των κατοίκων περιοχών που εκκενώθηκαν διατίθεται το Ολυμπιακό Στάδιο,το Ζηρίνειο το κολυμβητηριο και δημοτικο καταστημα Μελισσιων και η αιθουσα υποδοχης στο παρκο Μικης Θεοδωρακης .

Ανοιχτό παραμένει και το γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης επί της οδού Λυκαβηττού 37 για τη φιλοξενία ζώων που απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές.

Από χθες τουλάχιστον πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ενώ ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού και διακομίσθηκε στο 251 ΓΝΑ. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων καθώς η ένταση των ανέμων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Στην Αθήνα επέστρεψε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις κα μάλιστα το πρωί βρέθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων όπου και ενημερώθηκε

Ο Δήμος Αθηναίων, αξιολογώντας τα τελευταία δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς αναβάλλει μέχρι νεωτέρας την άφιξη παιδιών στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου στον Άγιο Ανδρέα Αττικής που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Ακραίος παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία και Λακωνία, ενώ μέχρι και τον 15Αυγουστο σε επιφυλακή θα παραμείνουν πυροσβεστική υπηρεσία, στρατός, λιμενικό, αστυνομία καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες περιφερειών και δήμων.

Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα στην Αθήνα: Οι χώροι πρασίνου, σε Λυκαβηττό, Στρέφη, Φιλοπάππου, Τουρκοβούνια και Ιλίσια θα παραμείνουν φυλασσόμενοι, ενώ επιπρόσθετα για τον Λόφο Λυκαβηττού παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας. Σε 24ωρη λειτουργία και η τηλεφωνική γραμμή 1595.

Το θερμόμετρο της έντασης έχει εκτοξευτεί στο κόκκινο στη Μέση Ανατολή εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ με τις ΗΠΑ να στέλνουν ένα πυρηνικό υποβρύχιο κι ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή.

Οι αρχές στη Ρωσία προχωρούν στην εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων σε τρεις περιφέρειές της λόγω της «δραστηριότητας» των ουρανικών ενόπλων δυνάμεων με τη Μόσχα να διαβεβαιώνει ότι σταμάτησε πλέον την προέλασή τους. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι καταρρίφθηκαν 16 ουκρανικά drones .

Kαι ο καιρός: Γενικά αίθριος σήμερα στην Αττική. Άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις τοπικά ισχυροί έως 7 μποφόρ, θερμοκρασία έως 36 βαθμούς Κελσίου. Αυτή την ώρα, η θερμοκρασία στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι, είναι 31νας βαθμοί.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα