back to top
28.3 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

28.3 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

1ο Επιστημονικό Συνέδριο Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας

Διαβάστε επίσης

Μια νέα μορφή συνεργασίας ξεκινάει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς η σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του ΕΑΠ συνδιοργανώνει με το Φεστιβάλ το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Κινηματογραφικής Γραφής Πρακτικής και Έρευνας (1st International Conference on Cinema Screenplay, Practice and Research) στις 12, 13 και 14 Δεκεμβρίου.

   Να σημειωθεί πως το ΕΑΠ λειτουργεί ήδη σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα, όπου τα υποχρεωτικά μαθήματα εργαστηρίων διεξάγονται διά ζώσης. Οι φοιτητές αυξάνονται συνεχώς, ενώ ήδη ανέρχονται στα 300 άτομα, με στόχο την αύξησή τους μέχρι και τα με 700 άτομα τα επόμενα χρόνια.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί υβριδικά με διά ζώσης και εξ αποστάσεως συνεδρίες. Κύριος σκοπός του είναι να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση πάνω σε επίκαιρα θέματα που αφορούν στην πρακτική και την έρευνα στο πεδίο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών τεχνών, διερευνώντας, παράλληλα, τις δυνατότητες συνεργασίας εκπαιδευτικών οργανισμών και επαγγελματικών φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο.

   Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου

Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου προσεγγίζουν μια σειρά θεματικών πεδίων που άπτονται της κινηματογραφικής γραφής και έρευνας σε αντιστοιχία με το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας (ΣΚΙ)» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, αλλά και τις ευρύτερες επιστημονικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές προεκτάσεις του κινηματογράφου. Οι ανακοινώσεις που θα επιλεγούν θα δημοσιευθούν σε ηλεκτρονική έκδοση πρακτικών του συνεδρίου με ISBN και DOI.

Το συνέδριο θα καλύψει τα παρακάτω θεματικά πεδία: Σενάριο, Σκηνοθεσία, Θεωρία του κινηματογράφου, Ιστορία του κινηματογράφου, Animation, Μοντάζ και Ειδικά εφέ, Κινηματογράφος και Εκπαίδευση, Τεχνητή Νοημοσύνη στον Κινηματογράφο, Μουσική και Ήχος στον Κινηματογράφο, Διεύθυνση Φωτογραφίας και Κινηματογραφικός Φωτισμός, Κινηματογράφος και Λογοτεχνία, Περιβαλλοντικό Ντοκιμαντέρ και Animation.

Στο πλαίσιο της επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας επιλέχθηκαν για προβολή φοιτητικές εργασίες των θεματικών ενοτήτων σκηνοθεσίας των πρώτων τριών εξαμήνων του προγράμματος για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Ο κοσμήτορας της σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού, καθηγητής Στέλιος Ζερεφός, σε δηλώσεις του χαιρετίζει την απόφαση του Φεστιβάλ να παρουσιάσει εργασίες φοιτητών και ανακοινώνει την υποστήριξη του εγχειρήματος και τη διεύρυνση της συνεργασίας με την συνδιοργάνωση του 1ου επιστημονικού συνεδρίου Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας, που θα διεξαχθεί υβριδικά στην πόλη της Δράμας και online τον προσεχή Δεκέμβριο.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στην ιστοσελίδα icc.eap.gr.

   Σημαντικές ημερομηνίες και επιστημονική επιτροπή

Οι σημαντικές ημερομηνίες του συνεδρίου για τους/τις ενδιαφερόμενους/ες να συμμετάσχουν είναι: Στις 30 Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης περιλήψεων. Στις 10 Οκτωβρίου, ειδοποίηση αποδοχής. Στις 15 Νοεμβρίου, λήψη τελικής μορφής εισηγήσεων με αντίστοιχη κατάθεση αντιτίμου συμμετοχής των άρθρων στο Συνέδριο. Στις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωση τελικού προγράμματος. Στις 12, 13 και 14 Δεκεμβρίου, διεξαγωγή Συνεδρίου.

Την επιστημονική επιτροπή αποτελούν οι: Αντιγόνη Βλαβιανού Δετζώρτζη, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΑΠ (πρόεδρος), Στέλιος Ζερεφός, καθηγητής ΕΑΠ, Ευθύμιος Ζέρβας, καθηγητής ΕΑΠ, Δηµήτρης Θεοδωρόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ, Γιάννης Κολαξίζης, αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, επίκουρος καθηγητής Παν. Αιγαίου, Ηρώ Λάσκαρη, επίκουρη καθηγήτρια ΕΑΠ, Γιάννης Σακαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράµας, Σπύρος Σιάκας, αναπληρωτής καθηγητής ΠΑΔΑ, Έλενα Εφεόγλου, Ε.ΔΙ.Π. ΑΠΘ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα