back to top
33.7 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

33.7 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

Ε. Μπαλής: Πώς προστατευόμαστε από τα επικίνδυνα σωματίδια στην ατμόσφαιρα

Διαβάστε επίσης

Οδηγίες προστασίας από την έκθεση σε καπνό και αιωρούμενα σωματίδια λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στην Αττική, ιδίως σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά αλλά και καρδιολογικά προβλήματα, έδωσε μέσω του Αθήνα 9,84, ο Ευάγγελος Μπαλής, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Όπως εξήγησε στην Ελεωνόρα Ορφανίδου, η αποπνικτική ατμόσφαιρα στις περιοχές των πυρκαγιών και η μόλυνση της ατμόσφαιρας από μικροσωματίδια και από διοξίνες, καθιστούν επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων προστασίας από όλους τους πολίτες, επισημαίνοντας, πάντως, ότι υπάρχουν αρκετές κατηγορίες ασθενών που κινδυνεύουν περισσότερο από την εισπνοή των συγκεκριμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, όχι μόνο στο σημείο που εκδηλώνονται οι φωτιές αλλά και σε μια ευρύτερη ακτίνα.

Μεταξύ άλλων, συνέστησε τις ομάδες υψηλού κινδύνου δηλαδή στους χρόνια πάσχοντες, ηλικιωμένους, έγκυες, μικρά παιδιά και όσους πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα (άσθμα, ΧΑΠ κ.λ.π) , εφόσον είναι εφικτό, να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, σημειώνοντας ότι θα πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει προκειμένου να τους εξασφαλίσει κατάλυμα μέχρι να γίνουν περιβαλλοντικές μελέτες που θα δείχνουν ότι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Η απομάκρυνση  είναι το βασικό μέτρο και εάν κάποιος μένει κοντά στις πληγείσες περιοχές», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για απαραίτητο μέτρο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν «ιδίως μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην Αττική».

Και πρόσθεσε :«Είναι καλό να έχουμε κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού και να μην το αερίζουμε, έτσι ώστε να περιοριστεί η είσοδος του καπνού στους εσωτερικούς χώρους. Είναι επίσης απαραίτητη η χρήση μάσκας FFP2 για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο ενώ όσοι αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους ώστε να λάβουν πιο ειδικές συστάσεις πέραν των γενικών».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα