back to top
33.7 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

33.7 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 15:00

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη εξέλιξη και πολυμέτωπη η μεγάλη πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, με τις ριπές των ανέμων να φτάνουν τα 7 μποφόρ. Αυτή την ώρα, οι κύριες εστίες είναι από το Γραμματικό προς τον Μαραθώνα, μετά τη λίμνη του Μαραθώνα με κατεύθυνση προς Αφίδνες και από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.  Περισσότερες από 40 είναι οι αναζωπυρώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς, σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση πριν από λίγο από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη. Έχουν εκδοθεί ως τώρα 26 μηνύματα από το 112. Τα τελευταία δύο καλούν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια, και από τον οικισμό Πευκόφυτο προς Άγιο Στέφανο. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν το Παίδων Πεντέλης, το ΠΙΚΠΑ, το Κέντρο Υγείας Ραφήνας, το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ και η Μονή Πεντέλης. Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το μέτωπο στη Νέα Μάκρη, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, βελτιωμένη είναι η κατάσταση σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, ο καπνός από την πύρινη λαίλαπα φτάνει τουλάχιστον τα 300 χιλιόμετρα μακριά, ενώ αποτυπώνεται και από φωτογραφίες της ΝΑΣΑ. Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί το Σισμανόγλειο, το γενικό κρατικό Αθηνών και το νοσοκομείο Σωτηρία. Από χθες, 9 άτομα απευθύνθηκαν σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία. Ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού και διακομίσθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Να μην επιστρέφουν στις πυρόπληκτες περιοχές και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες και τα μηνύματα του 112 κάλεσε τους κατοίκους τους η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, μέσω του Αθήνα 9.84. Τόνισε πως όταν έρθει η κατάλληλη ώρα για επιστροφή, θα ενημερώσει σχετικώς η αστυνομία.

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε περισσότερους από 250 απεγκλωβισμούς ανθρώπων.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 685 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος και περιοδικά 33 εναέρια μέσα.

Ειδική πλατφόρμα λειτουργεί για τη διαμονή των πυρόπληκτων. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στο 213 2047893.

Για την προσωρινή φιλοξενία των κατοίκων περιοχών που εκκενώθηκαν διατίθενται μεταξύ άλλων το Ολυμπιακό Στάδιο, το Ζηρίνειο στην Κηφισιά και το κλειστό γυμναστήριο στα Βριλήσσια.

Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Πανελλαδική συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών στην Αττική πραγματοποιεί στους χώρους του «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα στην Αθήνα: Οι χώροι πρασίνου, σε Λυκαβηττό, Στρέφη, Φιλοπάππου, Τουρκοβούνια και Ιλίσια θα παραμείνουν φυλασσόμενοι, ενώ συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λόφο Λυκαβηττού. Σε 24ωρη λειτουργία και η τηλεφωνική γραμμή 1595.

Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων αναβάλλει μέχρι νεωτέρας την άφιξη παιδιών στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Οι φωτιές έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στην ακτοπλοΐα. Στο λιμάνι του Λαυρίου αντί της Ραφήνας θα καταπλέουν προσωρινά όλα τα επιβατηγά  πλοία, με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες και να διευκολυνθούν οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ακραίος παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία και Λακωνία. Σε επιφυλακή ως και τον 15Αυγουστο όλες οι αρμόδιες αρχές.

Στην Αθήνα επέστρεψε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρωί βρέθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων όπου και ενημερώθηκε.

«Αυτήν την ώρα πρωτεύει η κατάσβεση, όμως την επόμενη μέρα επείγει επιτέλους ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης της κλιματικής κρίσης » δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην κοινότητα Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα μετέβη ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Πρέπει εδώ και τώρα να εκπονηθεί σχέδιο, που δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα, έστω κι αυτή την τελευταία στιγμή, για να σταματήσει όλο αυτό το μέτωπο της πυρκαγιάς να καταστρέφει περιβάλλον, να καταστρέφει ζωές και περιουσίες ανθρώπων», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Να προσφέρει η Τουρκία βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο TRT σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τη ζώνη απομάκρυνσης αμάχων στην περιφέρεια Κουρσκ, όπου είναι σε εξέλιξη επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού για την απώθηση των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν εισβάλλει στην περιοχή. Μετακίνηση αμάχων γίνεται και στη ρωσική επαρχία του Μπιέλγκοροντ, η οποία επίσης συνορεύει με την Ουκρανία, μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ντρόουνς. Την ίδια ώρα το Κίεβο ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει συγκέντρωση δυνάμεων της Λευκορωσίας στα σύνορα, διαψεύδοντας το Μινσκ.

Στη Μέση Ανατολή: Εν αναμονή επίθεσης από το Ιράν και τη Χεζμπολά, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέστειλε τις μετακινήσεις του προσωπικού της στο εξωτερικό.

ΚΑΙΡΟΣ

Βοριάδες τοπικά ως 7 μποφόρ στην Αττική, με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία στην Αθήνα ως 36 βαθμούς Κελσίου. 34 βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα