back to top
28.3 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

28.3 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 19:00

Διαβάστε επίσης

Μαίνεται για δεύτερο 24ωρο σε διάσπαρτα μέτωπα η μεγάλη πυρκαγιά στη Βορειανατολική Αττική η οποία καίει πλέον μέσα στον πυκνοκατοικημένο ιστό της. «Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους», τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων, ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι». Στη μάχη με τις φλόγες 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές, ενώ περιοδικά επιχειρούν συνολικά 35 εναέρια μέσα. Συνολικά 30 μηνύματα έχουν εκδοθεί από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά ‘Ανω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Προληπτικά εκκενώθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμινγκ και οι ασθενείς διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Σε αυξημένη ετοιμότητα τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Σωτηρία και Γεννηματάς, καθώς και το ΕΚΑΒ.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας. Σπίτια και αυτοκίνητα έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ ζημιές έχουν υποστεί ένα σχολείο, ένα γυμναστήριο, ένας παιδικός σταθμός και κατασκηνώσεις της Πεντέλης, καθώς και οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον Λόφο Κουφού.

Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου πύρινου μετώπου στην Αττική. Θετικά έχουν ανταποκριθεί η Γαλλία, η Ιταλία και η Τσεχία, που στέλνουν ελικόπτερο Super Puma με κάδο, 2 Canadair και επίγεια ομάδα με 25 οχήματα αντίστοιχα. Αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

Σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Να μην επιστρέφουν στις πυρόπληκτες περιοχές και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες και τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους πολίτες η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, μέσω του Αθήνα 9.84. Πρόσθεσε πως όταν έρθει η κατάλληλη ώρα για επιστροφή, θα ενημερώσει σχετικώς η αστυνομία.

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε περισσότερους από 250 απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Απομακρύνθηκαν και 29 ασυνόδευτοι ανήλικοι από τη δομή της Πεντέλης. Θα φιλοξενηθούν όσο χρειαστεί στο Κολυμβητήριο Μελισσίων.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, ο καπνός αποτυπώνεται και από φωτογραφίες της ΝΑΣΑ. Οδηγίες από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία για την προστασία από τα αιωρούμενα σωματίδια. Περισσότερα στην ιστοσελίδα του σταθμού μας www.athina984.gr.

Ειδική πλατφόρμα λειτουργεί για τη διαμονή των πυρόπληκτων. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στο 213 2047893. Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Για την προσωρινή φιλοξενία των κατοίκων περιοχών που εκκενώθηκαν διατίθενται μεταξύ άλλων το Ολυμπιακό Στάδιο, το Ζηρίνειο στην Κηφισιά και το κλειστό γυμναστήριο στα Βριλήσσια.

Ενεργά συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών ο Δήμος Αθηναίων, οι υπηρεσίες του οποίου παραμένουν σε επιφυλακή όλο το 24ωρο. Δύο υδροφόρες από τις Διευθύνσεις Πρασίνου και Καθαριότητας έχουν αποσταλεί για την υποστήριξη των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σε επιφυλακή 90 άτομα στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα. Οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν ανοιχτές για να προσφέρουν στέγη και φαγητό στους εθελοντές, που δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα. Τα 46 παιδιά και οι 6 συνοδοί τους που είχαν ήδη φτάσει από τη Γεωργία για να φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος. Επίσης, όσοι πολίτες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595, για συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.

Παράλληλα, η Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Ελευθέριο (Αχαρνών 372) θα παραμείνει ανοιχτή για όσο χρειαστεί, φιλοξενώντας όσους εκκενώνουν τα σπίτια τους και επιθυμούν να καταφύγουν εκεί. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210 201 2334.

Τρόφιμα και υγειονομικό υλικό για τους πυρόπληκτους συγκεντρώνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στα κεντρικά γραφεία του στην οδό Λυκαβηττού στο Κολωνάκι, και στις κεντρικές αποθήκες του στην οδό Άστρους στον Κολωνό.

Τουλάχιστον 120 στύλοι ηλεκτροδότησης έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη ξεκινήσει στα σημεία όπου υπάρχει πρόσβαση και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο. Αυτήν την ώρα επηρεάζονται 75 υποσταθμοί και ένα σύνολο περίπου 3.000 πελατών.

Οι φωτιές έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στην ακτοπλοΐα. Στο λιμάνι του Λαυρίου αντί της Ραφήνας θα καταπλέουν προσωρινά όλα τα επιβατηγά πλοία, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες και να διευκολυνθούν οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στον δήμο Μύκης, στην Ξάνθη, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Πολύ υψηλός και αύριο ο κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 121 τραυματίες από την έναρξη της ουκρανικής εισβολής στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός περιφερειάρχης Αλεξέι Σμιρνόφ. Περίπου 120.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και άλλοι 60.000 αναμένεται να το πράξουν σύντομα, ανέφερε ενημερώνοντας τον Ρώσο πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις. Επίσης είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν 28 οικισμούς στην περιφέρεια Κουρσκ, έχοντας διεισδύσει σε βάθος 12 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε ότι το Κίεβο ελέγχει περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής στον Κουρσκ. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέταξε την προετοιμασία ενός «ανθρωπιστικού σχεδίου» για την περιοχή.

ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος αύριο στην Αττική. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 33 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα