back to top
34.7 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

34.7 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

Αντιμέτωπες με διάσπαρτες εστίες φωτιάς είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται σε όλα τα σημεία από την περιοχή του Βαρνάβα από όπου ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής η καταστροφική πυρκαγιά και στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Αττικής. Σύμφωνα μέσα έχουν γίνει γνωστά, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο οι άνεμοι που πνέουν από χθες το βράδυ είναι εξασθενημένοι σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν έχουν κοπάσει.

Στις 5 το πρωί ήχησε και πάλι το 112 για τους κατοίκους στη Νέα Μακρη καθώς υπήρξε αναζωπύρωση και οι φλόγες έφθασαν μια ανάσα από τα πρώτα σπίτια στην περιοχή του Ερυθρού . Στην περιοχή επιχειρούν έως και αυτή την ώρα εναέρια μέσα και τα χειρότερα φαίνεται να έχει αποφευχθεί. «Η εικόνα είναι βελτιωμένη» είπε νωρίτερα μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Ισίδωρος Μέξης Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης.

Σαφώς βελτιωμένη η εικόνα και στον αστικό ιστό και στην περιοχή των Βριλησσίων όπου ωστόσο σε μια δραματική εξέλιξη που έγινε γνωστή τα ξημερώματα…μια γυναίκα εντοπίστηκε απανθρακωμένη. Σύμφωνα με όσες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές πρόκειται για αλλοδαπή η οποία δεν κατάφερε να απομακρυνθεί εγκαίρως από το κτίριο της επιχείρησης που κάηκε, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο.

Πριν από λίγο εκδηλώθηκε μια νέα φωτιά σε ξηρά χόρτα στα Καλύβια Θωρικού όπου σπεύδουν αυτή την ώρα δυνάμεις .

Χθες το βράδυ κάηκε ένα εργοστάσιο ξυλείας στην περιοχή Δέση στον Γέρακα όπου ωστόσο χρειάστηκε να μετακινηθούν οι κάτοικοι της περιοχής γιατί ήταν μια δύσκολη πυρκαγιά στην κατασβεσή της και υπήρχε κίνδυνος να επεκταθεί στα σπίτια της περιοχής.

Η πύρινη λαίλαπα έχει κατακάψει σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης καθώς και τεράστια δασική έκταση που ξεπερνά τα 100.000 στρέμματα .

Στη μάχη με τις φλόγες 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της χθεσινής ημέρας επιχειρούσαν περιοδικά 35 εναέρια μέσα.

Χθες το απόγευμα η Ελλάδα προχώρησε στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με αίτημα τη συνδρομή με εναέρια και επίγεια μέσα. Ήδη έχουν ανταποκριθεί Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις στέλνουν η Σερβία, η Ρουμανία και η Τουρκία.

Στη χώρα μας έφτασε ήδη το ελικόπτερο Super Puma από τη Γαλλία, η οποία στέλνει επιπλέον 200 πυροσβέστες και 28 οχήματα.

Για μια πολυσύνθετη φωτιά που δεν ήταν εύκολο να αντιμετωπιστεί έκανε λόγο μιλώντας νωρίτερα στον Αθήνα 984 ο γενικός γραμματέας δασών Στάθης Σταθόπουλος «Έχουν προηγηθεί 70 μέρες υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους από την Κυριακή…οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι από Πέμπτη μέχρι Κυριακή θα έχουμε ξανά ισχυρούς ανέμους», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ Σταθόπουλο φέτος εκδηλώθηκαν πολύ νωρίτερα περισσότερες πυρκαγιές φθάνοντας σχεδόν έως αυτή την ώρα τις 4.000!

Δύο νεαρά άτομα ηλικίας έως16 ετών συνελήφθησαν για τη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Τερψιθέα Γλυφάδας. Προανάκριση διενεργεί για την υπόθεση το ανακριτικό της Πυροσβεστικής.

Συνολικά 65 περιστατικά με ήπια αναπνευστικά προβλήματα και ένα με ελαφρά εγκαύματα έχουν αντιμετωπιστεί από την Κυριακή σε Κέντρα Υγείας ή νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Υγείας υπάρχει και κινητή μονάδα υγείας ώστε αν χρειαστεί να εξετάζονται ασθενείς έως ότου διακομιστούν σε κάποια μονάδα υγείας.

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Σωτηρία και Γεννηματάς.

Ειδική πλατφόρμα λειτουργεί για τη διαμονή των πυρόπληκτων. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στο 213 2047893. Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Για την προσωρινή φιλοξενία των κατοίκων περιοχών που εκκενώθηκαν έχουν διατεθεί -μεταξύ άλλων- το Ολυμπιακό Στάδιο, το Ζηρίνειο στην Κηφισιά και το κλειστό γυμναστήριο στα Βριλήσσια.

Ενεργά συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών ο Δήμος Αθηναίων, οι υπηρεσίες του οποίου παραμένουν σε επιφυλακή όλο το 24ωρο.

Όσοι πολίτες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595, για συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.

Τουλάχιστον 120 στύλοι ηλεκτροδότησης έχουν καταστραφεί στις πυρόπληκτες περιοχές. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Υποχρεωτική άμεση παύση χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στη Βορειοανατολική Αττική και σήμερα αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, το χρηματικό πρόστιμα ανέρχεται σε 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Στο λιμάνι της Ραφήνας θα καταπλέουν και θα αποπλέουν κανονιμκά από σήμερα τα πλοία της ακτοπλοΐας, που από χθες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική είχαν εκτραπεί προς το λιμάνι του Λαυρίου.

Σε άλλες ειδήσεις στη Μόσχα βρίσκεται ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος θα έχει αργότερα σήμερα συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας θα συζητήσουν τον πόλεμο στη Γάζα και την πορεία των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός. Με την ολοκλήρωση, αύριο Τετάρτη, της τριήμερης επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Μαχμουντ Αμπάς θα μεταβεί στη Τουρκία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και ο καιρός: Γενικά αίθριος σήμερα στην Αττική. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί τοπικά έως 6 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 30 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα