back to top
28.5 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

28.5 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των εκστρατειών των Τραμπ και Χάρις

Διαβάστε επίσης

Υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών των ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες Δευτέρα το Ιράν για απόπειρες ηλεκτρονικής πειρατείας με στόχο τις εκστρατείες των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλας Χάρις, κάτι που είχε ήδη κάνει η ομάδα του Ρεπουμπλικάνου τη 10η Αυγούστου.

«Διαπιστώσαμε ολοένα πιο επιθετική δραστηριότητα του Ιράν κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου» αναφέρει κοινή ανακοίνωση της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), του γραφείου της εθνικής διευθύντριας των υπηρεσιών πληροφοριών (ODNI) και της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας των υποδομών (CISA).

Σε αυτές περιλαμβάνονται «δραστηριότητες που αναφέρθηκαν πρόσφατα με σκοπό να πληγεί η εκστρατεία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που η κοινότητα των πληροφοριών απέδωσε στο Ιράν», συνεχίζει το κείμενο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν επίσης ότι ιρανοί πράκτορες προσπάθησαν να έλθουν σε επαφή με «πρόσωπα που έχουν άμεση πρόσβαση στις προεδρικές εκστρατείες και των δυο κομμάτων».

Η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε τη 10η Αυγούστου πως υπέστη ηλεκτρονική πειρατεία, κατηγορώντας παράγοντα «στο εξωτερικό» πως παρεισέφρησε στις εσωτερικές επικοινωνίες της και τις υπέκλεψε, όπως και φάκελο για τον Τζ. Ντ. Βανς, τον υποψήφιο της παράταξης για την αντιπροεδρία.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico ανέφερε προηγουμένως πως έλαβε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ανώνυμο χρήστη, με συνημμένα εσωτερικά έγγραφα της εκστρατείας.

Η ομάδα του κ. Τραμπ έκανε αμέσως τον όχι ιδιαίτερα συγκαλυμμένο υπαινιγμό πως πίσω από την ηλεκτρονική πειρατεία βρισκόταν το Ιράν.

Τη 13η Αυγούστου, η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία της κυρίας Χάρις ανέφερε επίσης ότι έγινε στόχος ψηφιακής επίθεσης από το εξωτερικό.

Ομάδα της εταιρείας Google, αρμόδια για την ανάλυση των απειλών στο διαδίκτυο, ανέφερε κατόπιν ότι ομάδα κυβερνοπειρατών προσκείμενη στο Ιράν, ονόματι APT24, έβαλε στο στόχαστρο τις εκστρατείες των δυο υποψηφίων, εξαπολύοντας επιθέσεις σε λογαριασμούς σε πλατφόρμες ιδιωτικής ανταλλαγής μηνυμάτων συνεργατών τους και προσπαθώντας να έρθει σε επαφή μαζί τους μέσω προσώπων που παρέστησαν τους δημοσιογράφους.

Η Google διατείνεται πως η APT24 συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Microsoft επίσης δημοσιοποίησε την 9η Αυγούστου έκθεση κατά την οποία το Ιράν εντείνει τις προσπάθειές του να επέμβει στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και να τις επηρεάσει στήνοντας ιστότοπους που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, εξαπολύοντας κυβερνοεπιθέσεις και κυβερνοπειρατείες.

Στην ανακοίνωσή τους, το FBI, το ODNI και η CISA καταγγέλλουν ότι το Ιράν επιδιώκει να «σπείρει τη διχόνοια και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς μας».

Τη 12η Αυγούστου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε το Ιράν για τις συνέπειες που θα είχε οποιαδήποτε απόπειρα ανάμιξής του στις προεδρικές εκλογές, διαμηνύοντας πως έχουν «αριθμό εργαλείων» για φροντίσουν πως «θα λογοδοτήσει» κι έχουν τη βούληση «να τα χρησιμοποιήσουν» αν κρίνουν πως είναι απαραίτητο.

«Αυτή η προσέγγιση δεν είναι καινούργια», πρόσθεσε, κατηγορώντας το Ιράν και η Ρωσία πως αποπειρώνται να αναμιχθούν στα εσωτερικά «όχι μόνο των (…) αλλά και χωρών σε όλο τον κόσμο».

Η Τεχεράνη διέψευσε τις αμερικανικές κατηγορίες.

Το 2016, χιλιάδες εσωτερικά μηνύματα εσωτερικού ταχυδρομείου των της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών είχαν επίσης αποκαλυφθεί έπειτα από πειρατεία, φέρνοντας στο φως επικοινωνίες τις Χίλαρι Κλίντον, τότε υποψήφιας της παράταξης και αντίπαλης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο θυελλώδης μεγιστάνας, που είχε καταγάγει απρόσμενη νίκη στις εκλογές εκείνης της χρονιάς, επικρίθηκε έντονα επειδή ενθάρρυνε την υποκλοπή του υλικού των Δημοκρατικών, ενέργεια την οποία κατηγορήθηκε πως διέπραξε η Ρωσία για να τον ωφελήσει. Ο κ. Τραμπ το αρνήθηκε κατηγορρηματικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα