back to top
26.1 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

26.1 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανατολικά κινείται η κακοκαιρία Atena – Βροχές χωρίς προβλήματα το απόγευμα στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία Αtena η οποία επελαύνει ήδη στη χώρα πρώτα από την Δυτική Ελλάδα και κινείται ανατολικά με τη  τρίτη φάση της κακοκαιρίας να αναμένεται από το βράδυ σήμερα και μέχρι το απόγευμα περίπου αύριο και θα αφορά το ανατολικό Αιγαίο και τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας.

 

Μηνύματα, μέσω του 112, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα εχθές οι κάτοικοι σε  Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Μεγαλόπολη και Βόλο οι οποίοι κλήθηκαν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους από το απόγευμα ως και αύριο το μεσημέρι.

Επίσης, 112 εστάλη και σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Αρκαδία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εκδόθηκε την Κυριακή, αναβαθμίστηκε σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Στην Αττική, αυξημένες νεφώσεις οπότε τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Τρίτης θα εκδηλωθούν βροχές και πιθανόν καταιγίδες.

Η κακοκαιρία αφού έπληξε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και  της Δυτικής Πελοποννήσου, εισέρχεται στη δεύτερη φάση της, με τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου) και με έμφαση στα δυτικά, τα βόρεια και τη Θεσσαλία , περιοχές που αναμένεται να δεχτούν μεγάλη ύψη βροχής, ενώ και η κεραυνική δραστηριότητα θα είναι μεγάλη.

‘Εντονα προβλήματα στην Ζάκυνθο

Έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσε στη Ζάκυνθο η κακοκαίρια ΑΤΕΝΑ, με ισχυρή βροχόπτωση και δυνατούς ανέμους κατά την διάρκεια της νύχτας.

Από την κακοκαιρία δημιουργήθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από την πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά και από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Κατέρρευσε τμήμα από τοιχίο, στο μετόχι του Αγίου Διονυσίου στην περιοχή Καλλιτέρο, στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου- Καλαμακίου με αποτέλεσμα να κλείσει τμήμα του δρόμου.

Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους στο χωριό Μαχαιράδο και η Πυροσβεστική έσπευσε στο σημείο προκειμένου να τους απεγκλωβίσει.

Πραγματοποιήθηκνα τουλάχιστον τέσσερις αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και καταστήματα, ενώ έπιασε φωτιά ένας προβολέας στο σχολείο στο χωριό της Λιθακιάς.

Στην Κέρκυρα, πλημμύρισε ο δρόμος προς το Αεροδρόμιο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική σημειώθηκαν πτώσεις κλαδιών ενώ άνδρες της υπηρεσίας προχώρησαν σε άντληση υδάτων από ξενοδοχείο στην περιοχή της Μεσογγής. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα.

Στους Παξούς νερά γέμισε ο δρόμος μπροστά από το λιμάνι, σύμφωνα με το corfutvnews.

Έκτακτη ανακοίνωση από το λιμεναρχείο στην Ηγουμενίτσα 

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ηγουμενίτσα, αργά εχθες το απόγευμα προκαλέσαν πολλά προβλήματα κυρίως στο λιμάνι της πόλης, με το Κεντρικό Λιμεναρχείο να έχει εκδώσει επείγουσα ανακοίνωση για τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

“Συνιστάται:Σε επαγγελματίες αλιείς και ιδιοκτήτες σκαφών: Να αποφύγουν οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και να εξασφαλίσουν ότι τα σκάφη τους είναι δεμένα και προστατευμένα.

Σε κατοίκους και επισκέπτες των παράκτιων περιοχών: Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κοντά στην ακτή και να αποφεύγουν τις θαλάσσιες δραστηριότητες.

Στις ναυτιλιακές και λιμενικές αρχές: Να ενημερώνουν τις υπηρεσίες και τους φορείς της περιοχής τους για την τρέχουσα κατάσταση και να διασφαλίσουν ότι όλα τα μέτρα ασφαλείας είναι σε ισχύ» αναφέρει η ανακοίνωση του λιμεναρχείου.”

Το meteo.gr δημοσίευσε χάρτες με το πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία ανά ημέρα.

Σύμφωνα με τo meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κύρια αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι η μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη, καθώς και η θέση του αεροχείμαρρου (πορτοκαλί αποχρώσεις στην Εικόνα 1) πάνω από τη Μεσόγειο η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την περιοχή της Ιταλίας (Εικόνα 1).

Υπενθυμίζεται ότι, ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση κατά βάση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Η ανατολική – νοτιοανατολική κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς τα Νότια Βαλκάνια και τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 09/09 θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά της χώρας μας με βροχές και καταιγίδες.

Η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που θα αλλάξει τον καιρό στην χώρα μας από το απόγευμα της Δευτέρας 09/09 έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 11/09. Με πορτοκαλί αποχρώσεις διακρίνεται η θέση του αεροχείμαρρου.

Σύμφωνα με την πενταβάθμια κατηγοριοποίηση επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τυχόν πλημμυρικών φαινομένων από την κακοκαιρία «ATENA». Στη συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  τη Δευτερα το μεσημέρι υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ότι στις περιοχές που αναμένεται να πλήξει το φαινόμενο το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει διασπορά δυνάμεων της ΕΜΑΚ με λέμβους σε περίπτωση ανάγκης απεγκλωβισμών πολιτών, ενώ σε εγρήγορση θα είναι και οι κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες για αντλήσεις υδάτων.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα θα είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις με διασπορά λέμβων και μηχανημάτων έργου με στόχο την άμεση επέμβαση εφόσον χρειαστεί, όπως επίσης και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος για κάθε αναγκαία συνδρομή.

Ακόμη, η Ελληνική Αστυνομία θα είναι σε επιφυλακή για την παροχή βοήθειας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις ενδεδειγμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως επίσης και οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων.

Σημειώνεται ότι στη διυπουργική επιτροπή συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων κλπ. με αντικείμενο την προετοιμασία και τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού. Νωρίτερα, είχε συνεδριάσει η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

Συστάσεις εξέδωσε εκ νέου η Πολιτική Προστασία προς τους πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού αναβαθμίστηκε τη Δευτέρα σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Ειδικότερα σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί την κακοκαιρία «ATENA» στην κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας από σήμερα το βράδυ μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/9) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Από σήμερα το βράδυ μέχρι τις μεσημβρινές ώρες αύριο, στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες αύριο, προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.

2. Από τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

3. Από τις προμεσημβρινές ώρες αύριο μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.

4. Από αύριο το βράδυ έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

• Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

• Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

• Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

• Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

• Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

• Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

• Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

• Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

• Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

• Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

• Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

• Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

• Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

• Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα