back to top
26.1 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

26.1 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Στο Μαξίμου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ

Διαβάστε επίσης

Μία ημέρα μετά την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων από το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Μητσοτάκης υποδέχεται περίπου στις 11 το πρωί, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς  αύριο το επιτελείο του υπουργείου αναμένεται να να εξειδικεύσει τα μέτρα που αφορούν στα εισοδήματα των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και στους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους της κυβέρνησης στην Δημόσια Υγεία για την επόμενη τριετία.

 

Ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη έδωσε για άλλη μια φορά έμφαση στην Υγεία, αναγνωρίζοντας ότι το ΕΣΥ έχει ακόμη προβλήματα, αλλά υπογραμμίζοντας ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει πρόοδος.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ιδιαιτέρως των ενίσχυση των προσπαθειών για ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στις δημόσιες δομές Υγείας, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς χάσιμο χρόνου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην στρατηγική υλοποίησης  των βασικών μεταρρυθμιστικών στόχων σε βάθος τριετίας,  που είναι οι αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στις εφημερίες.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει ζήτημα, παραδείγματος χάρη, στον τρόπο, με τον οποίο λειτουργούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και μεγάλη γκρίνια, εν πολλοίς δικαιολογημένη, από τους πολίτες, ειδικά στις δύσκολες εφημερίες κάποιων νοσοκομείων της Αθήνας.

Θα δείτε τους επόμενους μήνες αλλαγές και πρόοδο, με παραπάνω προσλήψεις και τραυματιοφορέων, μια κρίσιμη ειδικότητα για να λειτουργεί καλύτερα η εφημερία, αλλά θα δείτε πραγματική αλλαγή, όταν έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου της Κυριακής.

Και πρόσθεσε: «Αν πάτε στο «Αττικό» σήμερα και δείτε πώς λειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και δείτε τι είναι αυτό, το οποίο κατασκευάζουμε, όταν αυτό εγκαινιαστεί σε 12 μήνες από τώρα, θα αντιληφθούμε τη μεγάλη επανάσταση στον τρόπο, με τον οποίο θα περιθάλπουμε τους ασθενείς, που έρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ειδικά αυτούς οι οποίοι έρχονται με βαρύ τραύμα».

Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, την αναπληρώτρια Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους. Εκεί θα εξειδικευθούν και οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες αφορούν στα εισοδήματα των εργαζόμενων στο ΕΣΥ. Για παράδειγμα, η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών, που αποτελούσε επί σειρά ετών πάγιο αίτημα και που αυξάνει κατά 130 ευρώ καθαρά το μηνιαίο τους εισόδημα. Επίσης και  η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα νέα κίνητρα σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ώστε να εργαστούν σε παραμεθόρια νοσοκομεία και σε νοσοκομεία όπου μέχρι σήμερα υπήρχε δυσκολία προσέλκυσης γιατρών.

Διευκρινίσεις θα δοθούν και για τη δυνατότητα γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο στον συμπληρωματικό τους χρόνο, αλλά και σε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη γονιμότητα και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας από 30 έως 35 ετών, καθώς και για την απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Θα ακολουθήσει η εξειδίκευση, την προσεχή Πέμπτη, των μέτρων  για τη στήριξη της οικογένειας, το δημογραφικό, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και την στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή από τους Σοφία  Ζαχαράκη, Νίκη Κεραμέως, Κυριάκο  Πιερρακάκη, Αδωνι Γεωργιάδη και Θάνο Πετραλιά, ενώ την Παρασκευή οι Σοφία Ζαχαράκη και Νίκος Παπαθανάσης θα εξειδικεύσουν τα μέτρα για για την αντιμετώπιση του στεγαστικού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να εξειδικευτούν και τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό  από τους Κωστή Χατζηδάκη, Νίκο Παπαθανάση, Κώστα Τσιάρα, Τάκη Θεοδωρικάκο και Όλγα Κεφαλογιάννη.

Χθες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη διυπουργική σύσκεψη μετά την ΔΕΘ υπό τον πρωθυπουργό με θέμα την υλοποίηση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025 και θα διατεθούν 250 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, αλλά και θα αναζητηθούν, όπως συμφωνήθηκε, για την αύξηση του προϋπολογισμού  και ιδιωτικές δωρεές.

Newsroom Αθήνα 984 , Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα