back to top
27.5 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

27.5 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο. Δούρου : Έργο ζωής το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στο Δήμο Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

Στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι έχουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Μέσα από τη βοήθεια στα παιδιά τους, τη φροντίδα για τα εγγόνια τους, αλλά και την αυξανόμενη συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας αναγνωρίζει τη σημασία αυτής της κρίσιμης μάζας της τρίτης ηλικίας και καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, φέρνοντάς την στο προσκήνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη, η Αντιδήμαρχος Ενεργού Γήρανσης Όλγα Δούρου, προχωρά σε μια σημαντική προθήκη για την πόλη με τη δημιουργία του Κ.Η.Φ.Η. Ενός σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες ή με άνοια και άλλα νοσήματα.

«Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων αποτελεί  έργο ζωής, που έλειπε από την Αθήνα. Δίνει έμφαση στην άνοια και λειτουργεί σε πολλαπλά στάδια. Προβλέπεται να συνυπάρχει με μια Λέσχη Φιλίας, προς το παρόν μη ανακοινώσιμη.

Στόχος είναι να δώσουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν και να πάρουν μέρος σε διάφορες δράσεις. Θα υπάρχουν ειδικοί νευρολόγοι  για να εντοπίζουν τα προβλήματα μέσω τεστ μνήμης, ώστε να τους βοηθήσουν να  εξασκήσουν νευρώνες του εγκεφάλου, οι οποίοι έχουν ατονήσει ή εξασθενούν  σταδιακά. Πρόκειται δηλαδή για μια γυμναστική στη μνήμη για την αντιμετώπιση της άνοιας θα χορηγείται  φαρμακευτική αγωγή, ενώ παράλληλα  προβλέπεται και σειρά ειδικών ασκήσεων» επισημαίνει η κυρία Δούρου. Και συμπληρώνει ότι «Το Κ.Η.Φ.Η απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο τρίτης ηλικίας σε διαδικασία απώλειας μνήμης ο οποίος θα μπορεί να έρχεται κοντά μας».

Όπως εξηγεί, ο σχεδιασμός προβλέπει έναν ασφαλή και φιλόξενο χώρο όπου θα παρέχεται φροντίδα στους δημότες με κινητικές δυσκολίες ή πάσχοντες από άνοια και συναφή νοσήματα που στέκονται εμπόδιο στην αυτοεξυπηρέτησή τους.

Επιπλέον, ενισχύεται η «Βοήθεια στο σπίτι». Ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα  που έχουν πολλοί Δήμοι της χώρας- ανάμεσά τους ο Δήμος Αθηναίων- και αλλάζει την καθημερινότητα σε απλά πράγματα που δεν μπορεί να κάνει κάποιος από μόνος του στην πόλη. Εξυπηρετεί με άλλα λόγια πολίτες που αδυνατούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν καθώς και άπορους ή οικονομικά αδύναμους, ενώ κάθε Δήμος διαθέτει τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες που έχουν ανάγκη.

«Εμείς μιλάμε για μια πόλη βιώσιμη για όλους. Κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά» τονίζει η κυρία Δούρου σε άλλο σημείο  και υπογραμμίζει πως «η αλλαγή στην πόλη είναι θέμα  διακυβέρνησης συνολικά, όχι μόνο του Δήμου Αθηναίων. Πρέπει να αλλάξουν πολλά ώστε να γίνει η Αθήνα καθολικά προσβάσιμη και να καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης όλων. Ηλικιωμένων και ΑμεΑ».

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα