back to top
24.7 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

24.7 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Τουλάχιστον 6 στις 10 επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό σύμφωνα με έρευνα των ΕΚΤ και ΣΕΒΕ

Διαβάστε επίσης

Τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας χαρτογράφησαν με έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού το ΕΚΤ – Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων, σε 1.600 επιχειρήσεις από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούλιο του 2024, ενώ 50% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν ήταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής στατιστικά:
63% των επιχειρήσεων αναζητούν στην παρούσα συγκυρία ανθρώπινο δυναμικό.
52,4% εξ αυτών, αναζητά προσωπικό λόγω ανάπτυξης (33% λόγω αύξησης πωλήσεων.
19,4% για λόγους ανάπτυξης / επέκτασης κατόπιν έγκρισης χρηματοδότησης).
Το 36,2% εξ όσων αναζητούν προσωπικό αφορά αναπλήρωση αποχωρήσεων, ενώ το 11,3% των επιχειρήσεων για κάλυψη προσωρινών / εποχικών αναγκών.
Η συχνότερα αναζητούμενη κατηγορία προσωπικού με ποσοστό 43,4% είναι οι  επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης (π.χ. επιστήμονες πληροφορικής, οικονομολόγοι).

Ακολουθούν οι ανειδίκευτοι εργάτες με ποσοστό 29,6%

3 στις 4 επιχειρήσεις προσφέρουν θέσεις εργασίας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες
Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό με μικρή προϋπηρεσία (από 1 εώς 5 έτη και μισθό έως 1.500€).
Οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό με κάποια μορφή πιστοποιημένων γνώσεων (κατάρτιση, εξειδίκευση, εκπαίδευση).
Το 14,9% των επιχειρήσεων της έρευνας έχει προσλάβει κατά την τελευταία τριετία άτομο που επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα. Μεταξύ των επιχειρήσεων που σήμερα αναζητούν εργασία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 23,6%.
Το 76,7% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση προσωπικού, εύρημα που δεν επηρεάζεται από το μέγεθος της επιχείρησης.
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα του ΕΚΤ δείχνει ότι η γενιά του brain drain επιστρέφει στην Ελλάδα. Είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις ότι 1 στις 4 επιχειρήσεις από αυτές που αναζητούν προσωπικό, έχουν ήδη προσλάβει Έλληνα που επαναπατρίστηκε την τελευταία τριετία.
Θέλω να συγχαρώ το επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και τον ΣΕΒΕ για την έρευνα, στόχος μας τώρα είναι να αξιοποιηθούν τα δεδομένα από όλα τα Υπουργεία και να συμβάλλουμε ο καθένας με το ρόλο μας στην αύξηση μισθών και στη ακόμη πιο δραστική μείωση της ανεργίας».
Μάγδα Μπουλούκου 
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα