back to top
25.8 C
Athens
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

25.8 C
Athens
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

Έξι μέλη του ΟΗΕ σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον κέντρου εκτοπισμένων

Διαβάστε επίσης

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσε πως έξι εργαζόμενοί του σκοτώθηκαν σε δυο αεροπορικά πλήγματα εναντίον σχολείου που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας· σύμφωνα με την υπηρεσία, πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο επεισόδιο για τα μέλη του προσωπικού της από το ξέσπασμα του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου 2023.

«Ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν ο διευθυντής του καταφυγίου της UNRWA και άλλα μέλη του προσωπικού που παρείχαν βοήθεια στους εκτοπισμένους», τόνισε η υπηρεσία μέσω X.

Νωρίτερα χθες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως διεξήγαγαν αεροπορικό πλήγμα εναντίον κέντρου διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς στη Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου.

«Αυτό το σχολείο έχει βομβαρδιστεί πέντε φορές αφότου άρχισε ο πόλεμος. Είναι καταφύγιο για περίπου 12.000 εκτοπισμένους ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά», αντέτεινε η UNRWA.

Η γραμματεία ενημέρωσης και μέσων επικοινωνίας της κυβέρνησης της Χαμάς ανέφερε πως ο βομβαρδισμός του Ισραήλ σκότωσε 18 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των μελών του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χαρακτήρισε χθες την παντελή έλλειψη λογοδοσίας για τους θανάτους προσωπικού του διεθνούς οργανισμού και μελών οργανώσεων αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας «εντελώς απαράδεκτη».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαιώνουν ότι παίρνουν μέτρα για να αποφεύγονται απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί πολίτες σαν ανθρώπινες ασπίδες. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.

O επικεφαλής του ΟΗΕ Γκουτέρες τόνισε μέσω X πως είναι ανάγκη «οι δραματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (…) να σταματήσουν αμέσως» στον θύλακο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες καταδικάζει τον θάνατο 6 εργαζομένων της UNRWA

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες Τετάρτη τον θάνατο έξι εργαζομένων υπηρεσίας του σε ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα μέσα στην ημέρα, κάνοντας λόγο για «δραματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». «Σχολείο που είχε μεταμορφωθεί σε καταφύγιο για 12.000 (εκτοπισμένους) ανθρώπους έγινε στόχος ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων ξανά (…) Έξι από τους συναδέλφους μας στην UNRWA είναι ανάμεσα στους νεκρούς», υπογράμμισε ο κ. Γκουτέρες μέσω X.

Χαρακτηρίζοντας «εντελώς απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα», ο επικεφαλής του ΟΗΕ αξίωσε «αυτές οι δραματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (…) να σταματήσουν αμέσως».

Οκτώ νεκροί σε χθεσινές επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθ

Oκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε ισραηλινά πλήγματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που έχει μετατραπεί από τον περασμένο μήνα σε θέατρο ισραηλινών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος και το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Aπό την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε μόνο τους πέντε θανάτους.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως διεξήγαγαν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην περιοχή της Τούμπας και κατόπιν εξαπέλυσαν πλήγμα στην Τούλκαρεμ, δυο πόλεις στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς χθες το πρωί σε «ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον ομάδας πολιτών στην Τούμπας». Ο εκπρόσωπός της Άχμεντ Τζιμπρίλ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως drone έπληξε χώρο κοντά σε τζαμί.

Παράλληλα, αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ισραηλινά στρατεύματα έκαναν εφόδους στις πόλεις Τούμπας και Ταμούν νωρίς χθες.

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως αεροσκάφος τους «έπληξε και εξάλειψε πυρήνα (…) αποτελούμενο από πέντε τρομοκράτες οπλισμένους με εκρηκτικά που ήγειραν απειλή» για τα μέλη τους.

Πρόσθεσε πως στην έφοδο συνελήφθησαν ύποπτοι, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους, και πως εξουδετερώθηκαν εκρηκτικά τοποθετημένα σε αυτοκίνητο.

Αργότερα χθες, το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής έκανε λόγο για τρεις νεκρούς κοντά στην πόλη Τούλκαρεμ, έπειτα από «ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα εναντίον οχήματος».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως διεξήγαγαν αεροπορικό πλήγμα κατά τη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην Τούλκαρεμ, αλλά χωρίς να διευκρινίσουν ποιος ήταν ο στόχος, ούτε να αναφερθούν σε θύματα.

Στα τέλη Αυγούστου, ο ισραηλινός στρατός άρχισε επιχείρηση στην Τούμπας, στις γειτονικές πόλεις Τζενίν και Τούλκαρεμ και τους παρακείμενους καταυλισμούς προσφύγων· η περιοχή θεωρείτο οχυρό ένοπλων οργανώσεων που πολεμούν εναντίον της ισραηλινής κατοχής.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, η βία ανάμεσα από τη μια στους Παλαιστίνιους και από την άλλη τις ισραηλινές δυνάμεις και εποίκους κλιμακώθηκε περαιτέρω στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 665 Παλαιστίνιοι από πυρά στρατιωτικών ή εποίκων, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, και τουλάχιστον 24 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιώτες, σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα