29.7 C
Athens
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

29.7 C
Athens
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

Μ. Λογοθέτης : Δεν υπάρχει θέμα μαζικών επιστροφών από τη Γερμανία – Αν κλείσει σύνορα ίσως να μην είναι διάβαση η Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Επανέρχεται στο προσκήνιο το μεταναστευτικό.

Σε μια συγκυρία με πολλές αλλαγές επί του πεδίου και στην πολιτική της Γερμανίας για τους διασυνοριακούς ελέγχους, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει τις προτάσεις της, με δεδομένες τις αντιδράσεις κι άλλων κρατών της ΕΕ, αλλά και την εντεινόμενη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές σε Έβρο και νησιά, οι υψηλότερες από το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.

«Δεν υπάρχει θέμα μαζικών επιστροφών από τη Γερμανία» τόνισε στον Αθήνα 984 ο ΓΓ του υπουργείου Μάνος Λογοθέτης μιλώντας στον Γιάννη Παπαγεωργίου. Ξεκαθάρισε ότι «Για τα αιτήματα που δεν ικανοποιήθηκαν δεν ευθύνεται η Ελλάδα, αλλά η γερμανική δικαιοσύνη» ενώ διέψευσε δημοσιεύματα περί  15 χιλιάδων επιστροφών στη χώρα μας.

«Από το 2015, οπότε ισχύει το Δουβλίνο, ερχόντουσαν αιτήματα επιστροφής ανθρώπων που ενώ είχαν κάνει αιτήματα ασύλου στη χώρα μας βρισκόντουσαν στη Γερμανία. Η Ελλάδα δεν τα αρνείται, αλλά οι αιτούντες κερδίζουν εκεί τις προσφυγές, επειδή το γερμανικό κοινωνικό κράτος είναι πλουσιότερο από το δικό μας, αντίστοιχα και οι παροχές του…Οι επιστροφές υπολογίζονται σε κάποιες εκατοντάδες, ουδέποτε έφτασαν δήθεν στις 15 χιλιάδες, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.. Για τα αιτήματα που δεν ικανοποιήθηκαν δεν ευθύνεται η Ελλάδα, αλλά η γερμανική δικαιοσύνη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς τη στάση της Πολωνίας, της Αυστρίας και άλλων κρατών, ο κ. Λογοθέτης απέδωσε το ντόμινο αντιδράσεων στην αλλαγή της γερμανικής πολιτικής ατζέντας στο μεταναστευτικό.

«Είναι λογικό, όταν λες ότι θα κλείσεις τα δικά σου σύνορα και όποιος μπαίνει θα ελέγχεται, την ώρα που είσαι από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας της ΕΕ και της συμφωνίας Σένγκεν, να προκαλούνται αντιδράσεις από τους γείτονες».

Σημείωσε πάντως πως ενδέχεται να έχει θετικό αντίκτυπο η στάση του Βερολίνου, καθώς όπως ανέφερε «εάν κλείσει ο προορισμός Γερμανία, ενδεχομένως να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί διάβαση

«Η όποια τέτοια στάση της Γερμανίας, ενδεχομένως να είναι θετική. Θυμόμαστε  μία δήλωση από το 2015 της  τότε καγκελαρίου Μέρκελ με την οποία καλωσόριζε τη μετανάστευση και είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει προς τη Γερμανία η ροή 1,5 εκατομμυρίου  από την Τουρκία κυρίως, μέσω της χώρας μας ..Αντιλαμβανόμαστε ότι το αντίθετο, μάλλον θετική επίδραση θα έχει σε εμάς. Αν κλείσει ο προορισμός Γερμανία  με σκληρό μέτρο, ενδέχεται να πάψουμε να είμαστε και εμείς μία διάβαση… Μία τέτοια αντίδραση της Γερμανίας, το κάνει μάλλον για δεύτερη φορά, μπορεί να  έχει και θετική επίδραση. Στο πεδίο της Ελλάδας, στο μέλλον η επίδραση μπορεί να είναι θετική, σήμερα είναι αδιάφορη, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι εξ αυτού, δεν  φοβόμαστε ότι θα υπάρξει κάτι που θα μας επηρεάσει. Πολιτικά ωστόσο, πρέπει να έχουμε και να πούμε τη στάση μας στο πλαίσιο της ΕΕ. Και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Βιέννη, τα είπαν όλα. Ότι δηλαδή δεν θα σηκώσει ποτέ ξανά  η χώρα μας  δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Έχει ήδη άλλωστε επωμιστεί μεγάλο βάρος και η Ευρώπη οφείλει να στηρίζει τις χώρες εισόδου, καθώς και να ακολουθεί την πολιτική που εκείνες αποφάσισαν ξέροντας καλά τι σημαίνει μετανάστευση»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα