back to top
37.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

37.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Διεθνής Αμνηστία: “Ανάνηψη Τώρα” στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Διαβάστε επίσης

Να διασφαλιστεί ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα θα διαθέτει όλους τους αναγκαίους πόρους και εξοπλισμό, καθώς και επαρκές ιατρικό προσωπικό ζητά η Διεθνής Αμνηστία στην σχετική έκθεση που παρουσιάσθηκε σήμερα.

Σημαντική συρρίκνωση στο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών στην Υγεία, μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης διαπιστώνει η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Ανάνηψη Τώρα: Το ελληνικό σύστημα υγείας μετά από μια δεκαετία λιτότητας».

Η έρευνα αναδεικνύει δύο βασικές κατηγορίες προβλημάτων: το ζήτημα της προσβασιμότητας στο σύστημα υγείας και το ζήτημα της οικονομικής επιβάρυνσης για τα χαμηλότερα εισοδήματα ενώ επισημαίνεται η ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας με άμεση κάλυψη των κενών του και η διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στην υγεία χωρίς διακρίσεις

Στην έκθεση αποτυπώνεται το πώς οι σοβαρές περικοπές από το 2010 και μετά έχουν καταστήσει ανέφικτη για πολλούς ανθρώπους την πρόσβαση και την οικονομική δυνατότητα για υγειονομική περίθαλψη. Εκπρόσωποι εργαζομένων στον τομέα υγείας δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, μια κατάσταση κρίσης που οξύνθηκε μετά την εμφάνιση του κορονοϊού.

«Οι ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού αποτελούν τώρα πρωτοσέλιδα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας καταρρέει εδώ και χρόνια,» δήλωσε η Marie Struthers, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, κατά τη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης .«Είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση να αναγνωρίσει αυτήν την κρίση ως κάλεσμα αφύπνισης και να αρχίσει να επενδύει στην υγεία και την κοινωνική περίθαλψη» σημείωσε η Marie Struthers.

Σύμφωνα με την έκθεση οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα άρχισαν να εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας από το 2010, με αποτέλεσμα οι δημόσιες δαπάνες να μειωθούν κατά 32% συνολικά, ενώ οι κατά κεφαλήν δαπάνες για τη δημόσια υγεία μειώθηκαν κατά σχεδόν 43% μεταξύ 2009 και 2017. Μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μετατοπίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης στους/στις ασθενείς. Επιπλέον, τα τρία προγράμματα οικονομικής βοήθειας που συνήφθησαν με τους πιστωτές της Ελλάδας περιλάμβαναν όρους λιτότητας που με την σειρά τους οδήγησαν σε ένα συρρικνωμένο σύστημα υγείας.

Newsroom  Αθήνα 984

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα