back to top
28.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

28.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Ιουλίου, 2024

Ο Αργύρης Καστανιώτης στον Αθήνα 9.84: «Να στηριχθεί ο χώρος της αγοράς βιβλίου»

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (2020-05-19)

Αγωνία για την πορεία της αγοράς βιβλίου εκφράζουν φορείς του χώρου, το τελευταίο διάστημα.

Σε επιστολές τους προς την κυβέρνηση η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, όπως και ο Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, σημειώνουν ότι το βιβλίο δεν συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα στήριξης του πολιτισμού.

«Η αγορά βιβλίου υπολειτουργεί τους τελευταίους δύο μήνες. Τα εκδοτικά προγράμματα έχουν παγώσει πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η δουλειά των εργαζομένων στο χώρο βουλιάζει και είναι γεγονός ότι στις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις αφιερώνονται στο αντικείμενό μας, μόνο δύο λέξεις» λέει ο εκδότης Αργύρης Καστανιώτης, στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

«Γιατί άραγε οι βιβλιοθήκες να παραμένουν κλειστές;» διερωτάται και σημειώνει ότι από τα πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια είναι ο εμπλουτισμός τους με νέα βιβλία, όπως και η εξομοίωση του ΦΠΑ για το ψηφιακό βιβλίο(24%), με το έντυπο(6%).

«Είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί ο θεσμός των βιβλιοθηκών διότι προάγουν τη φιλανανγνωσία, στηρίζουν τη βιβλιοπαραγωγή και παρέχουν δωρεάν πρόσβαση στα κείμενα. Στη Γαλλία, οι δημόσιες βιβλιοθήκες αγοράζουν τα βιβλία σε τιμές τρεις φορές επάνω από τη λιανική πώληση, ακριβώς γι αυτό το λόγο» επισημαίνει ο Αργύρης Καστανιώτης, δεύτερη γενιά του γνωστού εκδοτικού οίκου και διάδοχος στο τιμόνι της μετά τον ιδρυτή, Θανάση Καστανιώτη.

Οσο για την εξομοίωση του ΦΠΑ e-book και χαρτόδετων αναφέρει πως ήδη το έχουν κάνει πολλές ευρωπαικές χώρες, ενώ η Βρετανία το έχει πάει στο 0%.
«Υπάρχει οδηγία της ΕΕ που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τον ίδιο ΦΠΑ σε έντυπα βιβλία και ebooks, με 16 χώρες να τον έχουν ήδη μειώσει στα δεύτερα», αναφέρει και συνεχίζει: «Το κράτος δεν χάνει, γιατί η κίνηση των ebooks είναι μικρή. Θα γίνουν όμως πιο προσιτά στους αναγνώστες και η αγορά τους θα κινηθεί».

Και αν επιμελητές και εικονογράφοι εντάχθηκαν στο επίδομα ων 800 ευρώ, οι συγγραφείς που ψωμίζονται από τα πνευματικά τους δικαιώματα, βλέπουν πλέον τα έσοδά τους -και λόγω της κρίσης με την πανδημία – να βυθίζονται. «Αποτελεί υποχρέωση της χώρας η ενίσχυση των συγγραφέων και μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της γραφής» αναφέρει. «Αλλωστε, αποτελεί μύθο η υψηλή τιμή του βιβλίου στην Ελλάδα. Είναι φθηνότερη κατά 20 με 30% σε σχέση με άλλες χώρες» καταλήγει ο Αργύρης Καστανιώτης.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ. 210 3409254 -210 3409300

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα