back to top
26.8 C
Athens
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2024

26.8 C
Athens
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2024

O Kων/νος Φίλης στον Αθήνα 9.84: «Θα έχουμε στο εξής πολλά επεισόδια με την Τουρκία, στο πλαίσιο ενός εν εξελίξει ψυχολογικού πολέμου. Πρέπει να είμαστε πιο υποψιασμένοι»

Διαβάστε επίσης

«Τα θερμά επεισόδια προκύπτουν από ατύχημα, κακό χειρισμό ή αστοχία και δεν προαναγγέλλονται. Δεν πιστεύω πως είμαστε κοντά σε στρατιωτική κλιμάκωση. Με τον επιθετικό και αναθεωρητικό τρόπο που κινείται η Τουρκία δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτύχει το στόχο της» εκτίμησε ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Kων/νος Φίλης, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, μπορεί να ερμηνευτεί ως τεστ των ελληνικών αντιδράσεων, με μοχλό και την άμεση προοπτική υλοποίησης της πρόσφατης ΝΑVTEX.
«Ηταν υπερβολική η αναστάτωση που προέκυψε. Ορισμένοι κύκλοι ετοιμαζόντουσαν για πόλεμο, ενώ το Ορούτς Ρέις δεν είχε καν ξεκινήσει την πορεία του και παραμένει ελλιμενισμένο στην Αττάλεια. Στο εξής, θα έχουμε πολλά επεισόδια με την Τουρκία στο πλαίσιο ενός εν εξελίξει ψυχολογικού πολέμου και καλό θα είναι να είμαστε πιο υποψιασμένοι» τόνισε.

Για τη στάση του διεθνούς παράγοντα, επεσήμανε ότι «είμαστε σε καλύτερη βάση σε σχέση με την ευρωπαική στάση, χωρίς αυτό να παραπέμπει σε εφησυχασμό. Η Γαλλία είναι στο πλευρό μας και ως μεσογειακή δύναμη λόγω των συμφερόντων της δεν θα ήθελε να δει την Τουρκία να εγκαθιδρύεται στην περιοχή. Συνεπώς, ανάχωμα είναι η Ελλάδα. Η έως τώρα διστακτική Γερμανία ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, έρχεται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, λόγω της συμπεριφοράς της Αγκυρας. Σε πανευρωπαικό επίπεδο έχει αρχίσει να ωριμάζει η λογική πως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μπει ένα φρένο στην Τουρκία. Και έχει να κάνει με κυρώσεις που θα πλήξουν την οικονομία της.»

Χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας για τον Ερντογάν τις Αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, λέγοντας ότι ενδεχόμενη ήττα του Τράμπ θα αποτελέσει πλήγμα σε βάρος του, επειδή όπως ανέφερε «ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ κρατά σειρά ζητημάτων που τον αφορούν, όπως την υπόθεση της HULK bank και την παραβίαση των κυρώσεων των Αμερικανών στο Ιράν, αλλά και τους πυραύλους S400».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «επειδή το Διεθνές Δίκαιο το προσδιορίζουν τα δικαστήρια, αλίμονο αν περιμένουμε να επιβληθεί στην Τουρκία» τονίζοντας σε άλλο σημείο πως «Η Ελλάδα οφείλει να αποφύγει να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπό όρους, που η Τουρκία θέλει να επιβάλλει στη διμερή συζήτηση»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα