back to top
32.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

32.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Διευκρινίσεις της AstraZeneca για την προσωρινή διακοπή των δοκιμών του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μετά την παρενέργεια που προκάλεσε σε εθελοντή.

Η φαρμακευτική εταιρεία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η διακοπή πραγματοποιήθηκε εκούσια «για να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιτροπή να αξιολογήσει τα δεδομένα ασφαλείας ενός μοναδικού συμβάντος ανεξήγητης ασθένειας που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να επισπεύσει την αξιολόγηση αυτού του μοναδικού συμβάντος, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο δυνητικός αντίκτυπος στο χρονοδιάγραμμα της κλινικής δοκιμής.

Περισσότερα από 170 υποψήφια εμβόλια κατά του Covid-19 βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 9 από αυτά είναι σε μεγάλες μελέτες φάσης 3 που σημαίνει ότι εφόσον έχουν ενθαρρυντικά στοιχεία αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, θα οδηγήσουν σε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

«Τα γεγονότα στη Μόρια δεν προσφέρονται για εκμετάλλευση από κανέναν», τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λέσβο, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η καταστροφή στη Μόρια μας γεμίζει οδύνη και ανησυχία».

Η κ. Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι «οι συνθήκες δεν επιτρέπουν κωλυσιεργίες, αποποίηση ή μετάθεση ευθυνών, πολεμικές κραυγές. Και κυρίως δεν επιτρέπουν την εθελοτυφλία της Ευρώπης».

Στη Λέσβο μεταβαίνει σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Επιχειρησιακά σχέδια για την υγειονομική θωράκιση της Λέσβου εξετάστηκαν σε σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “Βοστάνειο” υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΚΑΒ.

Την ίδια ώρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ συνεχίζει να διενεργεί με ταχύ ρυθμό τεστ κορονοϊού σε κατοίκους του νησιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων ατόμων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, καθώς το 90% της δομής έχει καταστραφεί.

«Χθες ο Νότης Μηταράκης και η κυβέρνηση είπαν ψέματα ότι γύρω στις 8.5 χιλιάδες θα γυρίσουν στις σκηνές τους, αφού ανέπαφες σκηνές δεν υπάρχουν, μόνο κάποια σημεία που δεν έχουν καεί στη δομή αλλά έχουν επηρεαστεί από τα μέτωπα», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, Γιάννης Μπουρνούς.

Κατήγγειλε ακόμη ότι η κυβέρνηση είπε πως την περασμένη νύχτα θα φιλοξενούνταν σε πλοίο χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο, ενώ αυτό ξεκίνησε από τον Πειραιά στις 10 το βράδυ, και «οδηγηθήκαμε», όπως είπε «σε μια δραματική κατάσταση αφού 13 χιλιάδες άνθρωποι κοιμήθηκαν σε δρόμους, βουνά και χωράφια».

Το ζήτημα της Μόριας απασχολεί τον σημερινό γερμανικό τύπο. «Η Μόρια δεν πρέπει να ξαναχτιστεί. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν νέα δράματα και όχι μόνο για τους πρόσφυγες. Οι Έλληνες συγκαταλέγονται επίσης στα θύματα της ευρωπαϊκής αδιαφορίας, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. «Η Ευρώπη είναι συνένοχη» γράφει η Handelsblatt

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο ως αποτέλεσμα της έντασης που δημιουργεί η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, η αμυντική συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας, αλλά και τα εξοπλιστικά αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν στις 5 το απόγευμα, στην Κορσική, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Η συνάντηση θα γίνει πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Γαλλίας.

Στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, FΑΖ και Le Monde, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην στάση της Γαλλίας τονίζοντας ότι «”έχει ζωτικά εθνικά συμφέροντα στη Μεσόγειο, στέκεται στο πλευρό μας και έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή».

Την άμεση παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη προκάλεσαν καταγγελίες για εξώδικα που στέλνουν γονείς απειλώντας καθηγητές σχολείων όσον αφορά τη χρήση μάσκας.

Ο εισαγγελέας έδωσε ήδη εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν οι αξιόποινες πράξεις της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών, της διέγερσης σε ανυπακοή και της παράνομης βίας. Να προστατευτούν θεσμικά οι συνάδελφοί του ζητά ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κικινής.

Το αργότερο έως την Τρίτη αναμένεται η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, τα οποία ενσωματώνουν τις μειώσεις του φόρου 10%-30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας οι οποίες ίσχυσαν και το 2019. Περιλαμβάνουν και εκπτώσεις από 50% εως 100% για ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων αλλά και «κρυφές» επιβαρύνσεις για αυθαίρετες επιφάνειες κτισμάτων που έχουν τακτοποιηθεί.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Αττικής στο υπουργείο Μεταφορών, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κρούσμα κορονοϊού ανιχνεύθηκε στον Παναθηναϊκό σε προγραμματισμένα τεστ που διενεργήθηκαν.

Δεν πρόκειται για ποδοσφαιριστή, αλλά για μέλος του προσωπικού της ομάδας. Από την ΠΑΕ θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός. Άνεμοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία στην Αθήνα έως 33 βαθμούς Κελσίου. 30 βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα