back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Τί πρέπει να περιμένουμε από την συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Διαβάστε επίσης

Η ημέρα που όλος ο πλανήτης περιμένει με ανυπομονησία έφτασε: στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα συναντηθούν στη Σιγκαπούρη.

Ο αμερικανός πρόεδρος είτε θα καταφέρει να αποδείξει πανηγυρικά ότι η επίδειξη ισχύος του αποδίδει έναντι ενός πανίσχυρου δικτάτορα, είτε όλη η υφήλιος θα γίνει μάρτυρας της παταγώδους αποτυχίας του. Το πιο πιθανό σενάριο βρίσκεται κάπου στη μέση.

Μοναδική ευκαιρία για την Πιονγκγιάνγκ

Το αποτέλεσμα της ιστορικής συνάντησης θα μπορούσε να έχει πολλές πιθανές εκβάσεις, από το να αποτελέσει εργαλείο προπαγάνδας του βορειοκορεάτη ηγέτη μέχρι την έναρξη μακρόχρονων διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Ίσως έτσι εξηγείται και η τακτική του σκοτσέζικου ντους που ακολουθούσε το τελευταίο διάστημα ο Τραμπ. “Στη χειρότερη περίπτωση θα δημιουργηθεί μία σχέση μεταξύ μας. Τουλάχιστον θα αρχίσουμε διάλογο”, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας για τις προσδοκίες του από τη συνάντηση, χωρίς να παραλείψει όμως να επισημάνει ότι αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τον Κιμ να κάνει κάτι για το λαό του, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη.

Το δίλημμα του Κιμ

Το δίλημμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του ή ενδεχομένως ακόμη και άλλες παραχωρήσεις από πλευράς ΗΠΑ ή να μην αλλάξει τίποτα και να διακινδυνεύσει μία αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση εναντίον το καθεστώτος του.

Η βασική φόρμουλα για την επίτευξη συμφωνίας υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά η Πιονγιάνγκ δεν την είχε αξιοποιήσει. Το πραγματικό ερώτημα είναι λοιπόν εάν ο Κιμ θέλει -και μπορεί- να γυρίσει την πλάτη στο παρελθόν και να ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα