back to top
26.7 C
Athens
Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2024

26.7 C
Athens
Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2024

Θ. Σκυλακάκης: «Η οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει»

Διαβάστε επίσης

«Η οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει δεδομένου μάλιστα ότι μετά από ένα τρίμηνο, τετράμηνο θα υπάρξει επαρκής εμβολιασμός ώστε την Άνοιξη να αφήσουμε πίσω την πανδημία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπεύθυνος για τη δημοσιονομική πολιτική Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Κατερίνα Παπαβασιλείου.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ωστόσο πως μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο ο εμβολιασμός θα χρειαστεί να παίρνουμε μέτρα. Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός ο οποίος θα κατατεθεί 21 Νοεμβρίου θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 5% και διεύρυνση ελλείμματος λόγω δαπανών για τον κορονοϊό γύρω στο 3% καθώς κάποιες από αυτές θα εγγραφούν αντί τον Δεκέμβριο τον Ιανουάριο.

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά προγράμματα ο κ. Σκυλακάκης είπε πως τέλος Νοεμβρίου θα εισρεύσουν τα πρώτα χρήματα ύψους 1,3 δισ. από το πρόγραμμα SURE και 1,4 δισ. ακόμα στο τέλος Φεβρουαρίου: «δεν εξυπηρετεί να διευρυνθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς δεν πρόκειται για δωρεάν χρήματα αλλά για χαμηλότοκα δάνεια οπότε το πραγματικό κέρδος είναι μικρό καθώς ήδη δανειζόμαστε με χαμηλό επιτόκιο».

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης η μεγάλη εικόνα είναι στα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι το προσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει εσωτερική δημόσια διαβούλευση, παράλληλα θα ξεκινήσουν συζητήσεις με την Κομισιόν: «είναι μία άσκηση πολύπλοκη καθώς θα πρέπει και τα χρήματα να έρθουν γρήγορα αλλά και να μην χαθούν προκαταβολές οι οποίες αναμένονται στα μέσα του 2021. Κι αυτό γιατί απαιτείται εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων, ανάλυση, εξηγήσεις για τυχόν κρατικές ενισχύσεις αλλά και να ανταποκρίνεται τόσο στο εθνικό όσο και στο ευρωπαϊκό σχέδιο”. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι επενδύσεις θα ξεκινήσουν νωρίτερα με δικά μας μέσα για να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη απορρόφηση. Τα πρώτα ποσά που θα εισρεύσουν θα είναι 1,6 δισ με τη μορφή επιδοτήσεων, 1,3 δισ, με τη μορφή δανείων και 2 δισ. από το πρόγραμμα για την άμεση αντίδραση στην κρίση τα οποία θα επιδιώξουμε να τα πάρουμε αρχές του 2021.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα