back to top
35.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

35.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

Κάπνισμα: Νεότερα δεδομένα για την καύση και τη θέρμανση καπνού

Διαβάστε επίσης

Εκατομμύρια καπνιστές κάθε χρόνο αποφασίζουν ότι δεν χρειάζονται το τσιγάρο στη ζωή τους και διακόπτουν το κάπνισμα εντελώς. Κάνουν τη μοναδική και καλύτερη δυνατή επιλογή που μπορεί να κάνει ένας καπνιστής για την υγεία του: να κόψει πλήρως το τσιγάρο και τη νικοτίνη.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί καπνιστές που αν και επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο αδυνατούν να απαλλαγούν από τη βλαβερή αυτή συνήθεια. Πολλοί αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν προϊόντα με νικοτίνη και καπνό αναζητώντας παρόμοια γεύση με το τσιγάρο, χωρίς να στερηθούν το τελετουργικό και τη νικοτίνη.

Πλέον, χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις, τα μη καιόμενα προϊόντα (smoke-free) είναι δυνατό να προσφέρουν αυτές τις εμπειρίες, αλλά χωρίς τον επιβλαβή καπνό που παράγεται από την καύση του (smoke). Ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας για τους καπνιστές που επιθυμούν να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, αλλά θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προϊόντα με νικοτίνη και καπνό. Η έρευνα της PMI Science αποτυπώνει τις διαφορές στη φαινομενικά οξύμωρη συνήθεια του καπνίσματος αλλά και τι σημαίνει ουσιαστικά για την υγεία χιλιάδων καταναλωτών.

Το κάπνισμα του τσιγάρου, ως γνωστόν, περιλαμβάνει καύση και παραγωγή καπνού. Η καύση όμως στην περίπτωση αυτή είναι ατελής και παράγει μονοξείδιο του άνθρακα και μια σειρά από άλλα μόρια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από τις υγειονομικές αρχές ως επιβλαβή ή δυνητικά επιβλαβή. Οι τοξικές ουσίες που αποδεσμεύονται κατά την καύση σχηματίζουν υγρά και στερεά σωματίδια, τα οποία μαζί με τις υπόλοιπες εκπομπές σχηματίζουν τον καπνό, που μπορεί να είναι επίσης επιβλαβής για την υγεία εάν τον εισπνεύσουμε.

Θέρμανση αντί για καύση

Η νικοτινη που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου (tobacco) απελευθερώνεται στον αέρα σε θερμοκρασίες έως του σημείου βρασμού της, γύρω στους 247°C. Αυτή η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που αρχίζει η καύση του καπνού, περίπου στους 400°C. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό ο καπνός να θερμανθεί αρκετά ώστε να απελευθερώσει νικοτίνη, χωρίς να καίγεται και να παράγει αέριο καπνό (smoke). Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού κάνουν ακριβώς αυτό. Εναλλακτικά, τα προϊόντα ατμίσματος θερμαίνουν ένα υγρό που απελευθερώνει νικοτίνη και γεύσεις, επίσης αποφεύγοντας την καύση και τον καπνό (smoke).

Χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου

Έχουν εντοπιστεί χιλιάδες συστατικά στο φυτό του καπνού και εκτιμάται ότι άλλα τόσα μένει να ανακαλυφθούν, σύμφωνα με τους Rodgman και Perfetti. Όπως κάθε φυτό, ο καπνός παίρνει απλά στοιχεία και τα μετατρέπει σε μακρομόρια για την ανάπτυξη και την αυτοσυντήρησή του. Η διαδικασία αυτή καθίσταται περαιτέρω πολύπλοκη λόγω της καύσης των επεξεργασμένων και αποξηραμένων φύλλων του, δημιουργώντας το σύνθετο μείγμα των περισσότερων από 6.000 χημικών ουσιών που συνιστούν τον αέριο καπνό.

Η γνώση σχετικά με τα συστατικά του καπνού που παράγεται από την καύση του τσιγάρου ενισχύθηκε κατά πολύ τη δεκαετία του 1950, οδηγώντας στον εντοπισμό μιας σειράς από αλδεΰδες (όπως φορμαλδεΰδη, ακεταλδεΰδη, ακρολεΐνη) και κετόνες (όπως 3-πεντανόνη, 4-επτανόνη και 2,3-βουτανοδιόνη), οι οποίες -όπως αναφέρεται- διαδραματίζουν ρόλο στον σχηματισμό όγκων και στη μείωση της κινητικότητας του βλενοκροσσωτού μηχανισμού των αεραγωγών.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα