back to top
31 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

31 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Κ. Χατζηδάκης: Nέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Διαβάστε επίσης

Nέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Μεταξύ αυτών παρατείνεται εκ νέου μέχρι τέλους του 2021 η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες, για τις οποίες είχε δοθεί ήδη παράταση πληρωμής. Ταυτόχρονα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί ορίζεται ειδικό πλαίσιο αποπληρωμής αυτών των οφειλών με επιλογή μεταξύ 24 ή 48 δόσεων και έναρξη καταβολής δόσεων από το 2022.

Τέλος, ως προς τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές θα δοθούν μηνιαίες παρατάσεις στην καταβολή τους. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας θα δημοσιευθεί άμεσα το ΦΕΚ για τον Ιανουάριο, ενώ θα ισχύσει το ίδιο μέτρο για τους ίδιους πληττόμενους ΚΑΔ και τον Φεβρουάριο, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας και η οικονομία θα περάσει σταδιακά στην επόμενη μέρα.

Ο υπουργός Εργασίας, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και οξεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι «θύμα της αλαζονείας και περιχαράκωσης στον εαυτό της και μιας ιδιότυπης εισαγγελικής αντίληψης» που θα την κάνει να μένει στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

H νέα ρύθμιση των…κορονο-χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει παράταση αποπληρωμής έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2021 και σε 24 έως 48 δόσεις (αντί 12 έως 24), με επιτόκιο 2,5%, από το 2022.

Πρόκειται για:

Ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών η καταβολή των οποίων είχε παραταθεί έως τις 30 Απριλίου του 2021 και αφορούσε τις τρέχουσες εισφορές των μηνών Φεβρουαρίου – Απρίλιου 2020 για κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις και

για τις τρέχουσες εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από το Φεβρουάριο έως και το Μάϊο του 2020.

Ως ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης έχουν καθοριστεί τα 50 ευρώ.

Η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής η ρύθμιση επιβαρύνεται με μηνιαίο επιτόκιο 0,208% (2,5% ετήσιο).

Από την ημερομηνία υπαγωγής δεν υφίσταται περαιτέρω επιβάρυνση πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής.

Σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ο οφειλέτης μπορεί να εξοφλήσει εφάπαξ τις δόσεις της οφειλής.

Newsroom Αθήνα 9.84, Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα