back to top
30.3 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

30.3 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Ο ΕΜΑ άρχισε την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V – Τι λέει η Κομισιόν

Διαβάστε επίσης

Εκπρόσωπος της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής  δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. «Αυτήν την στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για την ένταξη του εμβολίου Sputnik στο χαρτοφυλάκιο» των εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν παραγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν συνδέεται με  την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού  Οργανισμού  Φαρμάκων (EMA) ότι  ξεκίνησε την διαδικασία για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας  του ρωσικού εμβολίου Sputnik V . 

Ημέρες πριν από την επικείμενη ως βεβαία έγκριση του νέου εμβολίου της αμερικανικής Johnson and Johnson, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι  ξεκίνησε την διαδικασία για την αξιολόγισης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V . Σύμφωνα με την ανακοίνωση  του ΕΜΑ:  ” Η απόφαση της CHMP (η αρμόδια επιτροπή του EMA) να ξεκινήσει την αξιολόγηση βασίζεται σε αποτελέσματα εργαστηριακών και κλινικών μελετών σε ενήλικες. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι το Sputnik V ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων που στοχεύουν τον SARS-CoV-2 κορωνοϊό και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το COVID-19″, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Τη Δευτέρα, η Σλοβακία έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε ότι αγόρασε το εμβόλιο Sputnik V, εξασφαλίζοντας 2 εκατομμύρια δόσεις. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της Σλοβακίας είπε ότι δεν θα χορηγηθεί αμέσως, επειδή εξακολουθεί να απαιτεί το πράσινο φως από τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων της χώρας.

Πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έδωσε έγκριση τον Ιανουάριο – παρακάμπτοντας τον EMA – και αγόρασε το εμβόλιο Sputnik V είναι η Ουγγαρία της οποίας ο πρωθυπουργός Βίκτορ ‘Ορμπαν θεωρεί εαυτόν στενό σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κυρίως των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην Κομισιόν και τον ΕΜΑ που υποστηρίζουν την ενιαία πλεύση της ΕΕ στην έγκριση και διαπραγμάτευση εμβολίων κατά της COvid-19. Ενδιαφέρον έχουν εκφράσει για την αγορά του Sputnik V επίσης, η Τσεχία και η Αυστρία

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα