back to top
37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Πάσχα στην Πόλη – 10.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones στους ελέγχους – Οι μετακινήσεις, τα ωράρια και οι απίστευτες δικαιολογίες των… εκδρομέων

Διαβάστε επίσης

Με 10.000 γυναίκες και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, με αυστηρότατους ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων, με τη χρήση ελικοπτέρων και drones και υπό την απειλή προστίμων και ποινικών κυρώσεων ξεκινούν από σήμερα η έλεγχοι στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, καθώς και τις παρακαμπτηρίους με ένα στόχο: Να αποτραπεί η παραβίαση των απαγορεύσεων στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και η διάδοση του κορονοιού, ενόψει μάλιστα της επανεκκίνησης του τουρισμού στις 14  Μαΐου.

Εντός της ημέρας θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα αποκλείει περιπτώσεις εξαιρέσεων για υπερτοπικές μετακινήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.   

Η Αστυνομία έχει από το πρωί ισχυρή παρουσία όχι μόνο στα διόδια, αλλά και στους παράδρομους εθνικών οδών, προκειμένου να αποτρέψει την μετακίνηση όσων θα προσπαθήσουν να κάνουν “Πάσχα στο χωριό”.

Όποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφερειακή μετακίνηση θα κάνουν αναστροφή στα διόδια και θα γυρίζουν πίσω δηλώνουν χαρακτηριστικά οι αρμόδιες πηγές στο ΑΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία των απίστευτων και βεβαίως αβάσιμων δικαιολογιών που ορισμένοι χρησιμοποιούν για  να βγουν από την Αθήνα. Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, οδηγός παρουσίασε έγγραφο για παροχή βοήθειας και στο πορτ μπαγκάζ είχε τη σούβλα για το αρνί, ενώ άλλος ανέφερε ότι χρειάζεται να μεταβεί σε κτηνίατρο στην…. Αρκαδία. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι έχουν τα αποδεικτικά μετακίνησης στο πορτ μπαγκάζ και είναι δύσκολο να τα δείξουν στις αρχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις  αφού επιβληθεί πρόστιμο οι πολίτες αναγκάζονται να κάνουν μεταβολή και να πάρουν πάλι τον δρόμο για την πρωτεύουσα.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

Τα μέτρα ελέγχου θα είναι σαφώς προσαρμοσμένα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής και θα έχουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τις κατά τόπους Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε όσους επικαλεστούν μετακίνηση σε άλλο νομό για λόγους υγείας, αγροτικές εργασίες κ.λπ. Άμεση θα είναι επίσης και η διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ενώ σήμερα συνεδριάζουν οι Εμπειρογνώμονες, το απόγευμα στις 6 ώρα Ελλάδος, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να εξειδικεύσει πλήρως τα μέτρα ελέγχου στο εθνικό δίκτυο αλλά και τα ανάλογα μέτρα στις μετακινήσεις μέσα στα αστικά κέντρα και τα προάστια των πόλεων έως και την δεύτερη ημέρα του Πάσχα .

Ένα από τα ζητούμενα είναι εάν θα παραμείνει ελεύθερη η διαδημοτική μετακίνηση. Εάν όπως φαίνεται παραμείνει ελεύθερη η μετακίνηση μεταξύ Δήμων το κέντρο βάρους των ελέγχων θα περιοριστεί στην εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά την προκαθορισμένη ώρα όπως επίσης και για την αποφυγή συνωστισμού.

Το βάρος και σε αυτή τη περίπτωση αναμένεται να δοθεί στις πλατείες όπου το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί φαινόμενα μαζικού συνωστισμού.

Οι περιορισμοί στους ιερούς ναούς

Όσον αφορά στον αριθμό ατόμων στο εσωτερικό των ιερών ναών κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 

Το υγειονομικό πρωτόκολλο που ήδη ισχύει θα ενταθεί στην εφαρμογή του (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα επιβληθεί χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, υποχρεωτική θα είναι η εφαρμογή του τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Όσον αφορά στην ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής

Η περιφορά του Επιταφίου επιτρέπεται μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και

Υποχρεωτική η τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική η  χρήση μάσκας , με ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και την επιτήρηση τους

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας  ξεκινά από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα στις 21:00.

από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00

Δυο οικογένειες σε κάθε σπίτι και συνίσταται self test

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα και στο εσωτερικό του σπιτιού δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων

Εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα.

Συνίσταται στις περιπτώσεις αυτές η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους πρόκειται να συμμετάσχουν στις εν λόγω συγκεντρώσεις.

Τα προβλήματα στην επαναλειτουργία της εστίασης

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο της εστίασης για την χρονική στιγμή που επιλέχθηκε δηλαδή την 3η Μαΐου.

Μετά έξι μήνες αναστολής δραστηριότητας κρίνεται από τους επαγγελματίες τις εστίαση πολύ δύσκολο να εφοδιάσουν τα καταστήματά τους εν μέσω αργιών, πριν ακόμη ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυσή τους με κεφάλαια επανεκκίνησης.
Η πλατφόρμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης με κεφάλαια επανεκκίνησης προκειμένου να δεχθεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων αναμένεται να ανοίξει στις 5 ή 6 Μαΐου, η πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα ανοίξει μόλις δοθεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα