back to top
28.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024

28.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024

Κορύφωση του Θείου Δράματος σήμερα – Στα προαύλια των εκκλησιών η περιφορά του Επιταφίου

Διαβάστε επίσης

Με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, υποχρεωτικά self tests για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, λειτουργούν οι εκκλησίες.

Στην κορύφωση του θείου δράματος, σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, προσέρχονται από το πρωί πλήθος πιστών στις Εκκλησίες, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Εντός των ναών υπάρχουν οι απαραίτητες αποστάσεις, ενώ πολλοί πιστοί βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο περιμένοντας την σειρά τους για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο. Το απόγευμα στις 6, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Ιερών Ακολουθιών, γίνεται περιφορά του Επιταφίου.

Οι πιστοί, στην πλειοψηφία τους, φαίνεται να συμφωνούν με την αλλαγή στις ώρες των Ιερών Ακολουθιών, τονίζοντας ότι οι συνθήκες της πανδημίας επέβαλλαν την λήψη αυτών των μέτρων προκειμένου να γιορτάσουμε με ασφάλεια το Πάσχα.

Στις Εκκλησίες υπάρχει διακριτική παρουσία της Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων και όλα μέχρι στιγμής κυλούν ομαλά.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πιστών στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, ακολουθείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών οι πιστοί πρέπει να τηρούν απόσταση 10 τ.μ., τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Σε ό,τι αφορά την Ακολουθία της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο, το βράδυ, η ΔΙΣ έχει αποφασίσει την τέλεσή της στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Βάσει αυτών, ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών διαμορφώνεται ως εξής:

Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00

Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00

Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα