back to top
26.2 C
Athens
Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

26.2 C
Athens
Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2024

APW: Τα παιδιά μεταμορφώνουν την «Μετακίνηση 6» σε ελπίδα κα ελευθερία

Διαβάστε επίσης

 Αισιοδοξία για το μέλλον είναι το μήνυμα, που εκφράζεται μέσα από τις φωτογραφίες, με θέμα «Μετακίνηση 6», των εφήβων της χώρας μας, οι οποίοι συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Athens Photo World . Το αποτέλεσμα της δουλειάς των εφήβων φωτορεπόρτερ κοσμεί την Κεντρική Πλατεία του Δήμου Χαλανδρίου, και θα φιλοξενείται εκεί έως και τις  31 Αυγούστου. Την έκθεση με τον επίκαιρο τίτλο, «Μετακίνηση 6», επιμελήθηκε η  Δώρα Λαβαζού, ιδιοκτήτρια της iFocus Gallery.

Χρήστος Κατσίκης 18 ετών, 1ο ΕΠΑΛ Αργυρούπολης,

«Είναι η δεύτερη χρονιά που με μεγάλη χαρά επιμελούμαι την έκθεση των εφήβων φωτογράφων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Athens Photo World, αναφέρει στον Αθήνα 9.84, η κα Λαβαζού. «Εξάλλου τα παιδιά αφορούν και ένα κομμάτι της δουλειάς μου. Κάνω μαθήματα φωτογραφίας σε παιδιά και εφήβους. Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική στο ανοιχτό κάλεσμα που κάναμε καθώς λόγω της συγκυρίας  και των μέτρων έγινε και σε σχετικά σύντομο χρόνο. Είχαμε συμμετοχές από όλη τη χώρα. Τα παιδιά τελικά παρότι το θέμα που τους δώσαμε «Μετακίνηση 6» εμπεριέχει την έννοια της στέρησης της ελευθερίας τους και των μετακινήσεων τους αποτύπωσαν με τις φωτογραφίες τους ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και ελευθερίας, το μήνυμα πως θα έχει αίσιο τέλος αυτή η δραματική κατάσταση που ζούμε το τελευταίο διάστημα».

Ανδρέας Π., 18 ετών, Νέα Φιλοθέη

«Είδαμε μέσα από τα μάτια τους, την ελπίδα, την αισιοδοξία, τη θέληση που έχουν για τη ζωή αλλά και τη διέξοδο που τους προσέφερε αυτή η ενασχόληση με την τέχνη της φωτογραφίας» προσθέτει η κα Λαβαζού. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την ατμόσφαιρα που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες των παιδιών. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα εισπράξουν αισθήματα χαράς αισιοδοξίας αλλά και έκπληξη. Επίσης ένα ακόμα κυρίαρχο στοιχείο της έκθεσης είναι η φαντασία των παιδιών στη μεταμόρφωση του θέματος «Μετακίνηση 6».

Ακης Ζ., 15 ετών, Πετρούπολη

Ο ρόλος της φωτογραφίας στην εκπαίδευση

Τον σημαντικό ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει η φωτογραφία στην εκπαίδευση των νέων επισημαίνει η κα Λαβαζού τονίζοντας: «Θεωρώ πως η τέχνη της φωτογραφίας θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία από το δημοτικό. Η συμπερίληψη της φωτογραφίας στην εκπαίδευση αποτελεί ένα όραμά μου και στόχο μου και ελπίζω κάποια στιγμή να υιοθετηθεί από το υπουργείο Παιδείας. Όσο ασχολούμαστε με το θέμα έστω και σε ιδιωτικό επίπεδο και δείχνουμε πόσο ωφέλιμη για τη ψυχολογία, την καλλιέργεια του βλέμματος και του πνεύματος των παιδιών είναι η ενασχόλησή τους με αυτή τη μορφή τέχνης, πιστεύω πως θα έρθει η στιγμή που θα είναι μονόδρομος η ένταξή της, στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως συμβαίνει, ήδη, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Χρύσα Β. , 15 ετών, Μήλος

Βανδαλισμοί

«Η έκθεση ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει έως 21 Ιουνίου, ωστόσο, ο δήμος Χαλανδρίου αποφάσισε να διαρκέσει έως το τέλος Αυγούστου, με την προϋπόθεση, βεβαίως να μην υπάρξουν βανδαλισμοί. Δυστυχώς, ήδη, υπήρξαν 2 κλοπές και ένα  περιστατικό βανδαλισμού από τις πρώτες ημέρες της έκθεσης», αναφέρει η κα Λαβαζού. «Το περιμέναμε αλλά όχι τόσο γρήγορα. Ελπίζω να μη πάρει μεγάλη έκταση το φαινόμενο».

Μαρία Δ., 16 ετών, Ρέθυμνο

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ξένια Α. , 14 ετών, Χαλκίδα

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα